*Nettavisen* Økonomi.

Tror ikke på flere rentekutt

Økonomene tror ikke sentralbanksjef Svein Gjedrem vil kutte renten videre, til tross for lav prisvekst. - Norsk økonomi trenger ikke lavere rente, sier Harald Magnus Andreassen i First Securities.

03.11.04 15:22

- Vi er positivt overrasket over at Norges Bank eksplisitt utnytter fleksibiliteten de har, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen, og mener at Norges Bank helt klart har nedprioritert målet om å få prisveksten opp på 2,5 prosent i løpet av de nærmeste årene.

Tidligere i år spådde nemlig ekspertene at det ville ta tre år før inflasjonsmålet var nådd. Da signaliserte nemlig Norges Bank at de ville sette ned renten for å få en prisvekst på 2,5 prosent før 2007.

Nå har imidlertid sentralbanken slått seg til ro med at inflasjonsmålet kanskje ikke nås før senere. Og da uten videre rentekutt.

- Grunnen til dette er at norsk økonomi ikke trenger lavere rente, og at det holder å få prisveksten opp på tre år, påpeker seniorøkonomen.

- Rentebunnen er nådd
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets mener på sin side at det er verdt å merke seg Norges Banks oppjustering av veksten i fastlandsøkonomien.

- Det vil si at de venter høyere kapasitetsutnyttelse og lavere ledighet, som ikke slår ut i lønns- og prisveksten. Dermed er realmarkedet overmodet for innstramminger i pengepolitikken, det vi si en høyere rente, sier Dørum til TV 2 Nettavisen.

Men Dørum tror ikke Gjedrem vil sette opp styringsrenten med det første, på grunn av den lave prisveksten.

- Rentebunnen er nok nådd, og det virker som om Norges Bank er mer overbevist om det nå enn i sommer. Dermed kan også renten heves raskere enn tidligere antatt. Men inflasjonen og usikkerhet i utenlands økonomi tilsier at sentralbanken vil avvente situasjonen, tror Dørum.

DnB NOR Markets fastholder at styringsrenten ikke skal opp før i juni 2005.

Vil sette opp renten sist
Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets er ikke overrasket over dagens rentedom, men også han har bitt seg merke i at Norges Bank ikke tror inflasjonsmålet nås før om tre år.

- Det er ingenting i dagens informasjon som tilsier at renten skal verken opp eller ned, sier Bruce til TV 2 Nettavisen.

Økonomen mener den lave prisveksten tilsier at sentralbanken vil holde styringsrenten lav lenge. I tillegg tror Bruce at Norges Bank bør være blant de siste europeiske sentralbankene som skrur opp nivået.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.