*Nettavisen* Økonomi.

Tror ikke på påske-streik

Det går mot brudd i lønnforhandlingene for industrien, men en streik rundt påsketider ligger langt unna.

Ifølge Aftenposten står forhandlingene mellom Fellesforbundet og TBL fast når det kommer til pensjonsspørsmålet. Pensjonsspørsmålet har vært lansert som de ansattes hovedkrav i lønnsoppgjøret. I går ga Fellesforbundets pensjonsforhandlere opp.

Dermed tyder alt på et brudd i forhandlingene. TBL skal ha svært lite å gå på.

I verste fall kan forhandlingsbruddet lede til en storstreik ved påsketider. Veien fram dit er likevel lang, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

- I en situasjon hvor industrien er nesten på knærne, så tror jeg det ikke vil være klima for en skikkelig strid, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Jeg er rimelig sikker på at det blir brudd i forhandlingene, men det er forskjell på brudd og ordentlig brudd, sier Juel videre.

Regjeringen har varslet at de kan komme til å trå til for å få til en løsning på pensjonssiden. Det vil bli et sårt tiltrengt hjelpende hånd, mener Juel.

- Det kan godt være at regjeringen må inn i bildet for å få dette til. Jeg regner med at partene finner en løsning på formuleringssiden, at de setter ned en gruppe som skal jobbe frem en løsning eller noe liknende. Mitt inntrykk er at Fellesforbundet ikke har ambisjoner om å få dette igjennom i dag, sier sjeføkonomen.

Fellesforbundets kronekrav er ikke spesifisert. Lønnsoverheng og normal glidning innebærer at lønnsveksten i industrien er over 3 prosent før de sentrale tilleggene, påpeker Juel. Dermed må også tilleggene som forhandles fram bli moderate for at Norges Banks lønnsanslag på 3,75 prosent skal bli innfridd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.