*Nettavisen* Økonomi.

Tror ikke renta vil stige

Rentenivået i Norge blir ikke høyere enn det er i dag. Sjeføkonom Jan Andreassen tror ikke sentralbanksjef Svein Gjedrem tør å sette opp renta igjen. - Det er vel så sannsynlig at vi får flere kutt, sier Andreassen.

21.10.03 12:15

Andre økonomer er ikke like sikre i sin sak. Mens Terra Fonds tror renta vil holde seg rekordlav i all overskuelig framtid, spår DnB Markets at Gjedrem vil komme med fire rentehopp det neste året.

Samtlige utelukker videre rentenedsettelser. Men der stopper også enigheten blant analytikerne og økonomene. Det er et uvanlig stort sprik i renteforventningene det neste året. Hele 2 prosentpoeng skiller pessimistene fra optimistene.

- Fire rentehopp
For mens DnB Markets legger opp til fire rentehopp på til sammen 2 prosentpoeng, venter Terra Fonds at Norges Bank holder renta på 2,5 prosent fram til neste høst.

- Hva som er grunnlaget for de andres analyser, vet jeg ikke. Vi venter å se et godt omslag i norsk og internasjonal økonomi, som igjen vil gi grunnlag for rentehevninger. Når den økonomiske veksten har fått festet seg, vil Norges Bank kunne heve renta betraktelig, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets til TV 2 Nettavisen.

Åpner for nedgang
Det er ikke sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Fonds enig i. Han mener det nå er like sannsynlig at Norges Bank serverer en rentenedgang som at renta skal videre opp.

- Jeg tror ikke blir noe renteøkning i Norge så lenge krona holder seg stabil. Konkurranseevnen her til lands er så svak at vi ikke trenger det. Jeg tror den neste bevegelsen fra Norges Bank like gjerne kan være ned som opp, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Vår prognose er basert på et litt katolsk syn på inflasjonsmålet. Det er helt usannsynlig at prisveksten vil komme opp på 2,5 prosent i overskuelig framtid. Da er det også naturlig og fornuftig av Norges Bank å legge om grunnholdningen til easing bias igjen, sier Andreassen videre.

Aamdal peker på at det er flere gode signaler som peker på at det økonomiske omslaget allerede har kommet. I tillegg venter han at den vesentlig svakere norske krona etter hvert vil gi en betydelig effekt på prisutviklingen.

- I nasjonalbudsjettets prognoser legges det opp til en prisvekst på 1,75 prosent i 2004. Sett i lys av de labre tallene vi har sett for september i år, så virker dette optimistisk, poengterer Andreassen.

Møtes neste uke
Rentemarkedet priser inn en rente på 3,50 neste september. En rundspørring foretatt av TDN Finans viser at de fleste analysehus tror styringsrenta vil ligge mellom 3,0 til 3,5 prosent neste høst. Det betyr at sentralbanksjef Svein Gjedrem vil komme med ett, kanskje to renteøkninger det neste året.

Ingen har noen som helst forventninger om endringer verken i renta eller grunnholdningen når Norges Bank samler troppene til hovedstyremøte onsdag neste uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.