Gå til sidens hovedinnhold

Tror oljeprisen vil nå 75-80 dollar fatet

Donald Trump vil nekte land å importere olje fra Iran. Nå tror DNB Markets på en enda høyere oljepris.

Fra 2. mai vil USA fjerne unntakene som har gjort at det har vært mulig for enkelte land å importere olje fra Iran, til tross for de amerikanske sanksjonene mot den iranske oljeindustrien. Tidligere har amerikanerne gitt såkalte 'waivers', der enkelte land delvis har blitt fritatt fra sanksjonene og har fått lov til å importere iransk olje.

Nå er det imidlertid slutt på unntakene for land som Kina, Tyrkia, Japan, India, Sør-Korea, Hellas, Italia og Taiwan. USA ønsker å strupe iransk oljeeksport fullstendig. I pressemeldingen fra Det hvite hus står det at USA, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater vil samarbeide om å øke oljeproduksjonen for å ikke få et stort underskudd som følge av tilstrammingen.

Tirsdag morgen ble et fat brentolje handlet for 74,5 dollar fatet. Det er den høyeste oljeprisen siden månedsskiftet oktober/november i fjor.

Les mer: Equinor-topp Pål Eitrheim: - Olje- og gassnæringen har en datostempling på seg

Tror på 75-80 dollar fatet

Oljeanalytiker Helge André Martinsen og DNB Markets skriver i sin morgenrapport at det finnes kapasitet på markedet til å erstatte den iranske oljeeksporten. Men analytikerne tror det vil føre til at de globale oljelagrene vil bli betraktelig forminsket. Tar en med politisk uro i Libya og Venezuela med i betraktningen, samtidig som en av Nigerias største rørledninger er nede for telling på grunn av brann, kan vi forvente svingninger i oljeprisen fremover, skal vi tro analytikerne.

- På kort sikt tror vi at brentoljen vil etablere seg på mellom 75 og 80 dollar per fat, skriver Martinsen og DNB Markets i morgenrapporten.

Analytikerne skriver at markedet nok vil vente og se på hvordan Saudi-Arabia svarer på oljebehovet som oppstår i tomrommet til Iran.

Les også: Slakter tysk elbil-undersøkelse: - Dette er en ubrukelig studie

Oljeaksjene stiger

Etter at oljeprisen først steg nær tre prosent på mandag, for så å stige 0,44 prosent på tirsdag, reagerte Oslo Børs med å sende oljeaksjene opp.

Equinor er opp 2,47 prosent, Aker BP stiger 2,95 prosent og DNO øker med 1,75 prosent.

Les mer: Ser oljeprisen i 100 dollar om 6-12 måneder

Kommentarer til denne saken