*Nettavisen* Økonomi.

Tror på dyrere olje

brann, utblåsing, oljeplattform. Statoil, olje, sokkel, plattform

OPEC vil ikke være i stand til å dekke den ventede etterspørselen etter olje, sier representanter for Saudi-Arabia. Samtidig oppusterer analytikerne stadig sine prisanslag.

07.07.05 10:31

Det er ikke lett å være oljeanalytiker om dagen. Prisene når stadig nye rekordnivåer, og markedet revurderer stadig sine anslag om hvor høyt prisene vil nå. Onsdag nådde prisen på den amerikanske referanseoljen WTI en rekordhøyde på 61,35 dollar.

Høye prisforventninger
For tre måneder siden forutså oljeanalytikere en gjennomsnittspris for året på 49,50 dollar per fat. Ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av Bloomberg News blant femten analytikere er forventningene nå i gjennomsnitt 53 dollar i dette kvartalet, og 52 dollar for hele året. Prisforventningene i oljemarkedet har aldri vært så høye.

- Det vil ikke komme et tak på prisene før vi ser avtakende etterspørsel. Risikoen er primært oppover, sier energiøkonom Adam Sieminski i Deutsche Bank til Bloomberg.

Øker kraftig
Men ingen venter at etterspørselen vil avta med det første. Verdens oljeforbruk steg med 3,4 prosent, eller 2,5 millioner fat om dagen. i løpet av fjoråret, ifølge oljeselskapet BP. Så raskt har forbruket ikke steget siden 1978.

Den kraftig økende etterspørselen og liten ledig kapasitet i utvinning og produksjon gjør at analytikerne stadig har måttet oppjustere sine anslag. I desember i fjor lød konsensusforventningene på 39 dollar per fat for hele 2005. Den virkelige gjennomsnittsprisen har i årets første halvår vært 51,66 dollar.

Klimaendringer
I takt med oljeforbruket øker bekymringene for global oppvarming og klimaendringer, som drives frem blant annet av utslipp av klimagasser fra fossile brensler. Klimaendringer vil være tema for diskusjon på G8-landenes toppmøte i Gleneagles i Skottland i dag, der også Kina, India, Mecixo, Brasil og Sør-Afrika ventes å delta.

Flere land, blant annet Storbritannia, ventes å presse på for en avtale om å redusere utslipp av klimagasser, men USAs president George W. Bush er notorisk lunken til planer om utslippsreduksjoner. Bush uttalte i går at han mente man burde "gå videre" enn planer for utslippsreduksjoner som Kyoto-avtalen, ifølge BBC.

Den britiske finansministeren Gordon Brown uttalte i går kveld at det var avgjørende å utvikle en strategi for å håndtere den globale oppvarmingen som hadde støtte fra land som Kina og India, i tillegg til USA. En slik plan må fokusere på å utvikle energisparende teknologi og utvikle alternative energikilder, uttalte Brown i følge BBC.

- Ikke nok olje
Oljeprisene har steget igjen at tropiske stormer rammet produksjonen i Mexicogulfen. Samtidig skal representanter fra Saudi-Arabia ha uttalt at oljekartellet Opec ikke vil klare å dekke etterspørselen etter olje om ti-femten år, ifølge den britiske avisen Financial Times.

Saudi-Arabia anslår at det er et gap på 4,5 millioner fat per dag mellom hva verden trenger og hva landet kan produsere. Saudi-Arabia har forsikret om at landet kan øke produksjonen til 12,5 millioner fat per dag i 2009, og trolig 15 millioner fat per dag etter hvert.

- De sa at det vil være ekstremt vanskelig å bevege seg ut over dette, uttalte en ikke-navngitt vestlig kilde til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag