Tror på kraftig fall i ledigheten

Dobbel jubel: Statistisk sentralbyrå tror arbeidsledigheten vil falle kraftig de neste årene. Og renta forblir lav.

15.09.05 12:38

I sin kvartalsvise rapport om norsk økonomi kommer SSB med en dobbel gavepakke til norske forbrukere. Ledigheten vil fall i årene som kommer, mens renta vil forbli lav.

- Etter to år med konjunkturoppgang uten klare tegn til redusert arbeidsledighet, venter vi at ledigheten vil falle i tiden fremover, skriver SSB i rapporten, og fortsetter:

- Vi venter at krona vil holde seg sterk samtidig som vi fortsatt får lav inflasjon og lave renter i flere år fremover.

Til neste år tror SSB at ledigheten vil falle til 4,1 prosent. Deretter vil den fortsette nedover, og nå 3,4 prosent i 2009. Et så lavt nivå betyr i praksis at arbeidsledigheten er fraværende.

Høy oljepris gir lav prisvekst
Interessant å merke seg er det også at SSB tror prisveksten i 2007 vil være på 1,7 til 1,9 prosent. Det er langt under de 2,5 prosentene som er målet for Norges Bank. Hovedårsaken til den lave inflasjonen er en sterk krone som følge av høy oljepris..

I praksis betyr det at Norges Bank bør holde en fortsatt lav rente, gitt målet om at inflasjonen skal ligge på 2,5 prosent to år frem i tid.

- På kort sikt har sterk krone svekket handlingsrommet for Norges Bank til å sette opp renta, og vi tror ikke sentralbanken vil heve renta de kommende årene, sa forskningsdirektør Ådne Cappelen i SSB under dagens presentasjon

Holder oljeprisen seg høy, kan kronekursen bli enda sterkere enn nå.

Rentehopp ved neste valg
Pengemarkedsrenta vil ifølge byrået ligge på 2,2 prosent i både 2006 og 2007. Deretter vil rentenivået stige, som følge av høyere styringsrente fra Norges Bank.

Først i i 2008 kommer rentehoppet. Da ser SSB for seg at pengemarkedsrenta vil ligge på 2,4 prosent, mens den i 2009 vil stioge til tre prosent.

- Ny oppgang ute og mer ekspansiv finanspolitikk gir sterkere oppgang i 2008 og 2009 enn før antatt. Da vil norske renter antagelig bli satt noe opp, sa Cappelen.

Oppgangen i styringsrenta gir naturlig nok også høyere utlånsrente hos bankene.

I rapporten spår SSB en utlånsrente på 3,7 prosent til neste år, og 3,5 prosent i 2007. Deretter skal bankrenta ligge på 3,6 prosent i 2008, og 4,1 prosent i 2009.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.