Gå til sidens hovedinnhold

Tror på mer oljeleting

Nesten samtlige letebrønner på norsk sokkel i år har gitt positive resultater. Oljedirektoratet forventer 20 nye letebrønner i løpet av året.

Per 15. juni var det påbegynt tolv letebrønner på norsk sokkel – fem avgrensningsbrønner og sju undersøkelsesbrønner. Tre brønner er for tiden under boring, opplyser Oljedirektoratet (OD).

Kun to av de tolv letebrønnene har blitt avsluttet uten funn.

- Første halvår av 2004 har vært svært bra med hensyn til funnsuksess på norsk sokkel. Men selv om det bores få tørre brønner, er ikke det nødvendigvis bare positivt. Situasjonen kan også tolkes slik at en er mindre villig til å ta risiko enn tidligere, bemerker Bente Nyland i OD.

Mer aktivitet
Nyland forventer omkring 20 letebrønner i løpet av året. Dette er en økning i forhold til i fjor, da det i alt var 14 letebrønner.

Investeringene til letevirksomheten har vært lave siden 2. kvartal 2002, med rekordlave 0,7 milliarder 4. kvartal 2003. I første kvartal i år var investeringene fortsatt lave, men økte til 0,9 milliarder. De anslåtte investeringene for 2. kvartal er ifølge Finansavisen 1,4 milliarder.

- Med 18. konsesjonsrunde ble det tildelt 18 lisenser for leting til ulike selskaper. Dette er en positiv trend, og Oljedirektoratet mener man bør komme opp i 30 letebrønner årlig de neste årene, sier fagsjet Nina Gravdal i Oljeindustriens Landsforening til Finansavisen.

Hittil i år er det påvist tre nye oljefunn. Esso har funnet olje vest for Utsirahøgda, mens Statoil har funnet olje på Linerleprospektet ved Nornefeltet. Størrelsen på funnene er ennå ikke avklart, opplyser OD. Norsk Hydro har påvist en ny, liten oljesone på Bragefeltet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis