Gå til sidens hovedinnhold

Tror på norsk deflasjon

For første gang på 40 år kan prisene i Norge komme til å falle istedenfor å stige, tror analytiker Arne Lohmann Rasmussen i Danske Bank.

Rasmussen sier til NRK at han tror prisene vil falle med 1 prosent i januar, og at det blir et nytt, men litt mindre fall i februar.

Han peker på at strømprisene var meget høye for ett år siden, og at dette sannsynligvis vil gi utslag på indeksene både i januar og i februar.

Norge er likevel i en helt annen situasjon enn Japan, som har hatt fallende priser og svak økonomisk utvikling i 15-20 år, mener Rasmussen. De lave inflasjonstallene betyr at renten kan være lav, og at de norske husholdningene tør låne mer. Det kan påvirke boligprisene positivt.

- Vi ser derfor ikke at den lave prisstigningen vil få samme effekt som i Japan. Tvert imot kan dette sette fart i økonomien og bedre konkurrranseevnen, sier Rasmussen.

Han mener at vi kan vente oss ytterligere et rentekutt i januar måned.

- Men det vil sannsynligvis også være det siste, for da er tiden inne til å la rentekuttene virke. Det lysner for norsk økonomi i 2004, sier Rasmussen til NRK.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot