Tror på nytt rentekutt

Det internasjonale meglerhuset Morgan Stanley tror sentralbanksjef Svein Gjedrem kan bli presset til å kutte renta nok en gang.

27.11.03 15:44

Det velrenomerte amerikanske meglerhuset tror at Norges Bank kan komme til å måtte kutte i styringsrenta i løpet av 2004.

Gjedrem og hovedstyret i Norges Bank har allerede senket renta fra 7,0 til 2,5 prosent det siste året. De fleste tror at bunnen ble nådd med det siste rentekuttet i september.

Lønnsoppgjøret kan senke renta
Morgan Stanley tror imidlertid at hvis lønnsoppgjøret neste vår kommer ut mer moderat enn ventet, så vil det kunne presse Gjedrem til å ta i bruk renta for å få opp prisveksten.

- Selv om dette ikke er investeringsbankens hovedscenarie, settes sannsynligheten for et slikt utfall til omlag en tredjedel, skriver banken i en rapport ifølge Reuters.

Norges Bank fastsetter styringsrenta etter et såkalt inflasjonsmål, der renta skal sørge for en prisvekst rundt 2,5 prosent to år fram i tid.

Avhengig av krona
Et annet moment som kan sette sentralbanksjefen i klemme er en uventet kronestyrkelse. Den norske krona har svingt kraftig i verdi det siste året. De siste ukene har kursen tendert sterkere både mot euro og dollar.

Analytikere har tidligere uttalt at eurokursen må godt under 8 kroner for at Norges Bank skal heve øyenbrynene. I dag ligger kursen på 8,16 kroner.

Følg renteutviklingen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.