*Nettavisen* Økonomi.

Tror på større enheter i norsk fiskeindustri

Konsernsjefen i Islandsbanki, Bjarni Armannsson, tror på større enheter i norsk fiskeindustri.

Han mener også at det må komme et tettere samarbeid mellom fiskeri og industri for å få til en ønsket og god utvikling av fiskerinæringen i Norge.

Armannsson sier til NTB at Norway Seafood-modellen, der eierskapet er det samme både i fangst-, industri- og markedsføringsleddet, er forbilledlig. Islandsbanki var sterkt delaktig i refinansieringen av Norway Seafoods.

Større enheter

-Som bank for fiskeriene i Norge vil vi bidra til økt integrering og større enheter, sier Armannsson, som for tiden er på Sunnmøre der han besøker flere av KredittBankens kunder. Tirsdag var han blant annet i Ulsteinvik, der mye av norsk verftsindustri og skipsutstyrsindustri er samlet.

Islandsbanki har lagt inn bud på alle aksjene i KredittBanken i Ålesund, og innen 1. oktober vil det bli klart om aksjonærene vil selge. Den islandske banken forutsetter at den får hånd om minst 90 prosent av aksjene for å stå ved budet. Styret i KredittBanken har anbefalt salg, og det er kommet positive tilbakemeldinger fra fiskerinæringen om Islandsbankis fysiske inntreden på det norske markedet.

Tradisjonelt fiske

-Vi vil i en startfase være mest interessert i Ålesund-regionen, spesielt innenfor fiskeri. Det er et godt område for fortsatt vekst for banken. Etter hvert vil vi se på muligheten for å satse i andre områder av Norge, sier Armannsson.

Han er optimistisk med tanke på fremtiden for næringen.

Bortsett fra et engasjement i statseide Cermaq har Islandsbanki ikke engasjert seg innenfor oppdrett i Norge. -Vår kunnskap er tradisjonelt fiske og fiskeindustri. Vi vil utvikle dette videre. Dermed er det ikke sagt at vi etter hvert ikke også vil engasjere oss innenfor oppdrett, sier Armannsson.

Solid bank

Stadige konflikter mellom Norge og Island i spørsmål om kvotefordeling, senest rundt sildefisket i Svalbardsonen, vil han ikke uttale seg om. -Vi driver med butikk, ikke politikk, er den klare tilbakemeldingen fra sjefen i Islandsbanki.

Banken er meget solid, og er blant bankene i verden med høyest avkastning på egenkapitalen. Total låneportefølje er fire milliarder euro, og 20 prosent av engasjementene er knyttet til sjømatindustrien.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.