Gå til sidens hovedinnhold

Tror renta holder seg lav

Økonomene i Nordea tror norske lånetagere kan få glede seg over lave renter i lang tid fremover. Først neste høst vil sentralbanksjef Svein Gjedrem sette styringsrenta opp til 3,0 prosent igjen, mener Nordea.

Nordea tror Gjedrem kutter renta ytterligere til 2,5 prosent i løpet av høsten, og at han deretter vil holde på den historisk lave renta gjennom store deler av neste år.

Det kommer fram av Nordea Markets kvartalsrapport Økonomiske Utsyn, som ble presentert torsdag.

Først om 12 måneder venter Nordea at renta stiger til 3 prosent igjen.

I rapporten peker Nordea Markets på neste års lønnsoppgjør som avgjørende for hvor fort Norges Bank kan komme til å øke styringsrenta igjen.

Norges Bank har tidligere uttalt at en lønnsvekst på 4-4,5 prosent er forenlig med et inflasjonsmål på 2,5 prosent. Nordea regner med en lønnsvekst på 4 prosent.

Nordea venter videre at arbeidsledigheten vil fortsette den oppadgående trenden. Prognosene til analysehuset har en topp på 5 prosent, som skal nås mot slutten av 2003.

Deretter venter Nordea en gradvis nedgang i ledigheten.

Videre anslår analysehuset at forbruksveksten om 12 måneder vil ligge mellom 4-5 prosent. Boligprisene ventes å stige med mellom 5-10 prosent, og utlånsveksten til husholdningene fortsatt ligge rundt 10 prosent.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger