Nordmenn er ferieglade mennesker, og vi topper Europa i å reise utenlands på ferie, melder SSB.

Ifølge rykende ferske tall publisert mandag morgen er Spania favorittdestinasjon for ferielystne nordmenn. Hele 1,1 millioner reiser ble gjort til Spania.

De siste fire årene tok nordmenn mellom 22 og 27 millioner årlige reiser, og hvert eneste år var 80 prosent feriereiser.

Bånn gass

Det overveldende flertallet foretrekker å fly når vi tar en ferietur til utlandet. Det er på tross av et økende fokus på miljømessige konsekvenser av turismen, påpeker SSB.

«Til tross for et økende mediefokus på turismens påvirkning på miljøet, så har forholdet mellom de ulike måtene vi kan transportere oss til feriestedene holdt seg rimelig stabilt», skriver SSB i mandagens rapport.

20 mest populære ferieland i Europa for nordmenn

Med lovnader om billig sprit, øl og tobakk, valgte mange nordmenn å sette snuten mot Sverige under ferietiden. Det er den eneste destinasjonen som tangerer Spania.

Glad i hytta

Men nordmenn er ikke nødvendigvis fine på det, og vi trenger ikke reise langt. Omtrent to av tre reiser gjøres innlands.

Vi trives godt både på hytta og på campingsplassen, skal vi tro tallene fra SSB.

Selv om vi er glad i å reise utenlands, er det fortsatt vårt eget land som troner på toppen. Og der finner nordmenn veien til hytta med en gang. Hele 63,5 prosent av overnattingene ble gjort på hytter.

Det blir dog mindre populært med hytter og camping. Fra 2014 har det ferietallene falt for både campingsplasser, hyttegrender og vandrerhjem.

Nå er det hoteller som gjelder. Overnatting på hotell har hatt en vekst på 24 prosent i perioden 2014-2018.

Tar gjerne en svipptur

Nordmenn er også glad i kortreiser, både innenlands og utenlands. Ifølge SSB var den typisk norske reisen en kort innenlandsreise. Og i vårt eget land foretrekker vi å kjøre bil.

Når vi reiser utenlands er det fly som er den soleklare vinneren.

Hele ni av ti nordmenn over 15 år dro på minst en feriereise i 2017. Dette er langt over gjennomsnittet i EU, som er på 62 prosent.