Gå til sidens hovedinnhold

Truer byråkrater med fengsel

En arbeidsgruppe oppnevnt av næringsministeren mener at byråkrater og politikere som gir anbudskontrakter på feil grunnlag, bør straffes med inntil ett års fengsel.

Gruppen mener reglene som gjelder når staten, kommunene eller fylkene kjøper inn varer og tjenester fra det private næringsliv må skjerpes kraftig inn, skriver Nationen.

Arbeidsgruppen vil slå hardt ned på kontrakter som er gitt til en bedrift uten at anbudsreglene er fulgt. Gruppen mener bøter eller fengsel i inntil ett år er passende straff.

Personlige bekjentskaper

Flere av lovbruddene som Klagenemnda for offentlige anskaffelser har påvist, skyldes byråkrater eller politikere som har gitt kontrakter av usaklige årsaker som for eksempel personlige bekjentskaper.

I forslaget som er sendt på høring til over 60 kommuner, statsetater og bransjeorganisasjoner, heter det blant annet at domstolene skal kunne straffe personer eller foretak som grovt uaktsomt eller forsettlig foretar en ulovlig direkteanskaffelse eller medvirker til dette.

Liker ikke forslaget

– Jeg mener dette er ren anbudsfundamentalisme fordi kommunene ikke tillates å ta lokale hensyn. Noen kommuner ønsker å benytte seg av lokalt næringsliv. Hvis det er dette som kalles kameraderi, synes jeg ett års fengsel er altfor stengt sammenlignet med hvordan vi straffer voldskriminalitet, sier SVs næringspolitiske talsmann Inge Ryan.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen