Mens teknologikonkurrentene Microsoft og Twitter har annonsert at deres ansatte kan jobbe hjemmefra permanent også etter pandemien, forventer Google sine ansatte tilbake ved pulten i september. Det blir ikke godt tatt i mot blant de mest attraktive teknologene i hele verden. Googles plan er å lansere en hybridmodell hvor de ansatte må være tilstede ved pulten tre ganger i uka.

Det er Business Insider som er først ute med nyheten etter å ha plukket opp en Twitter tråd fra Google Cloud-programmerer Chris Broadfoot. Han skriver på Twitter at han har vært i kontakt med flere Google-ansatte som sier at de forlater selskapet hvis de ikke får jobbe hjemmefra. Anonyme kilder forteller at mange av de ansatte har flyttet permanent under pandemien og har ingen planer om å returnere til tidligere bosted.

Les også: Nå kommer Iphone-oppdateringen som får Facebook til å skjelve

Hybridmodellen kommer til Norge for fullt

Her i Norge har pandemien også satt i gang debatten om permanent hjemmekontor. Blant annet utlyste nærings- og fiskeri departementet to stillinger som kan jobbe hvor som helst i Norge.

Nettavisen har tatt en prat med arbeidslivsekspert, Even Bolstad i HR Norge. Han ser allerede virksomheter som deler framtidige ansatte i tre kategorier.

- Den første kategorien er de som skal være på kontoret. Dette er funksjoner som i liten grad lar seg utføre fra hjemmekontor . Kategori to er hybridarbeideren. Det er de som i utgangspunktet har jobb på en fysisk arbeidsplass, men som har større muligheten for å ta med seg jobbe fra et annet sted. Den tredje varianten er fjernarbeideren. Dette er for eksempel en medarbeider i Stavanger som jobber for et selskap i Oslo. Denne arbeideren kommer inn til hovedkontoret når det passer eller så møter man virtuelt, sier Bolstad.

– Tror du det kommer til å bli en økning på den tredje kategorien av arbeidstakere?

- Vi vet at det kommer til å bli en økning på gruppe to arbeiderne. Det vet vi med stor sikkerhet. Også er spørsmålet om det over tid kommer til å gi en økning av fjernarbeidere, fortsetter Bolstad.

Les også: Advarer mot hjemmekontor-effekt: - Kan være karrierehemmende

Ansatte biter seg fast under kriser

Videre forteller Bolstad at under kriser blir de fleste ansatte værende hos sitt nåværende selskap, men at antall ansatte som slutter pleier å øke etter kriser.

Grunnen til at de biter seg fast under krisen er at, for det første er det ikke så mange jobbmuligheter og det andre er at hvis de kommer inn et nytt sted er det fortsatt en "først inn, først ut kultur", sier Bolstad.

- I tillegg til at det er et oppdemmet behov, gir jo også krisen oss anledning til å gjøre opp status. Noen blir enda mer bevisst at de har det bra der vi er, mens andre kanskje tenker nytt om hvor vi har lyst å jobbe om noen år, legger han på.

Les også: Nær halvparten på hjemme­kontor har gått glipp av denne informasjonen