TØNSBERG (Nettavisen): Konkurransetilsynet varslet i desember 2020 bøter på hele 21 milliarder kroner for de tre dagligvaregigantene i Norge. Tilsynet mener at et ulovlig prissamarbeid kan ha ført til høyere dagligvarepriser. Samarbeidet gjelder prisjegervirksomheten til kjedene.
– Dette er det glade vanvidd. De tre konsernene som får boten har nesten ikke egenkapital til å betale den. Kjedene må øke prisene kraftig for å overleve, så kundene vil ende opp med regningen, uttalte dagligvareekspert Odd Gisholt til Nettavisen om de enorme bøtene som kunne komme
Nettavisen konfronterte konkurransedirektør Tina Søreide med bøtene under dagligvareleverandørenes årskonferanse i Tønsberg. Søreide sier at de har fått tilsvar fra alle partene og går nå igjennom dem.
– Det er ganske mye informasjon som må bearbeides og vanskelig å forstå hvor mye tid det tar. Men vi jobber på spreng, og jeg har «pushet på» for å finne en løsning.

Krystallklar beskjed til matbutikkene: – Skjerp dere!
Gigantiske
Bøtene som ble varslet for snue to år siden, var dramatisk høye. De samlede bøtene tilsvarte den gangen hele egenkapitalen til Norgesgruppen, som for deres del ble truet med 8,8 milliarder kroner. Remas bot var på 7,4 milliarder kroner, og da hadde hele den bokførte egenkapitalen røket, mens Konkurransetilsynet varslet Coop om en mulig bot på 4,8 milliarder.
– Det er fortsatt dramatisk, vi har jo varslet gigantiske bøter, sier Søreide til Nettavisen på spørsmål om de mulige bøtene.
– Fortsatt dramatisk?
– Vi tror jo vi har en sak, men vi vurderer det veldig grundig. Det er ikke slik at vi tenker vi bare skal legge den vekk. Jeg ønsker at vi skal komme til en konklusjon og ønsker ikke at denne saken skal trekke ut et øyeblikk mer enn nødvendig.
Søreide sier de har fått tilsvar fra partene. I alle slike saker varsler Konkurransetilsynet en etterforskning, og så varsler de et gebyr og forklarer hva som er saken.
– Så kommer partene med sin vurdering av vår sak. Da bruker vi ganske mye tid på å sette oss inn i hva de sier. Det kan hende de sier at dere har tatt feil på grunn av sånn og sånn, og da må vi vurdere, har vi feil, eller skal vi vurdere det mer grundig.
– Det er akkurat det vi er midt oppe i nå. Så vi har hatt flere møter med partene. Vi tar det de sier på stort alvor. Det er ikke sånn at vi bare tviholder på det vi har.

Slik presset jeg prisen på handlekurven ned fra 800 til 300 kroner
– Veldig dyktige advokater
– Hva har dere fått av innspill?
– Vi har fått mange forskjellige innspill i saken fra partene. Informasjonen er nyansert, og vi går igjennom veldig mange ulike sider av den. De har veldig dyktige advokater som har sett på det. Men vi sitter ikke fast i skyttergraven, lover konkurransedirektøren.
– De innspillene dere har fått, gir det noen grunn til å konkludere annerledes?
– Det er akkurat det vi diskuterer, det vil si ikke akkurat størrelsen på bøtene, men saksforholdene: Hva er saken og det den handler om. Vi må være sikker på vår vurdering i lys av det partene har sagt.
Klar neste år
Søreide sa på konferansen i Tønsberg at de i hvert fall vil komme med en konklusjon i 2023.
– Det er en sak som er under vurdering, men vi skal ikke ha en forhåndsdømming. Vi skal ha respekt for partene i saken, men internt i Konkurransetilsynet pågår saken for «full rulle».
Søreide sier det er snart to år saken ble kjent, og hun synes det derfor var greit å informere om status på konferansen.
– Det er fortsatt alvorlig. Vi har møter, og vi prøver å kjøre på en konklusjon så fort vi kan, sier hun.

Ole Robert Reitan til Nettavisen: – Jeg har ingen planer om noe annet
Full åpenhet
Konserndirektør for samfunnskontakt i Norgesgruppen, Stein Rømmersrud lar seg ikke skremme av signalene fra konkurransedirektøren. Han sier til Nettavisen at de mener det samme som de har sagt hele tiden:
– Det har hele tiden vært full åpenhet om bransjenormen som regulerer prisjegervirksomheten. For å kunne konkurrere om posisjonen som den billigste kjeden, er vi avhengige av å følge med på hvilke priser konkurrentene våre har.
– Det er normalt og selvsagt helt sentralt i alle former for varehandel. Dette har ført til tøffere konkurranse og lavere matvarepriser.
Leder for kommunikasjon i Rema 1000, Hege S. Rognlien, har heller ikke noe nytt å melde i denne saken.
– Vi er fortsatt uenig i premissene for varselet og har god dialog med Konkurransetilsynet, som har fått våre omfattende merknader. Utover det har vi ikke noe mer å legge til nå, sier hun i en kort kommentar.