Onsdag ettermiddag kan Facebook sitt uavhengige tilsynsråd informere om at de står bak avgjørelsen om å utestenge Donald Trump.

Likevel kommer de med kritikk til plattformen og hvordan utestengelsen ble gjennomført.

Rådet mener det var upassende å utestenge Trump på ubestemt tid. Vanligvis får brukere en tidsperiode for utestengelse eller så er det kun innholdet som blir sensurert.

Tilsynsrådet insisterer på at Facebook går gjennom retningslinjene sine for dette og finner et passende svar til fremtidige hendelser. De har gitt selskapet en frist på seks måneder på å gjennomføre granskingen.

Facebook utestengte Trump da de mente at presidenten oppfordret til og glorifiserte vold på sine sosiale medier-plattformer.

Trump er for øyeblikket utestengt fra blant annet Twitter, Youtube, Facebook og Instagram. Twitter har selv sagt at deres avgjørelse er permanent, mens Trumps utestenging på Facebook har vært på ubestemt tidspunkt. Onsdag klokken 15.00 norsk tid kommer avgjørelsen.

Trump raser mot avgjørelsen

Donald Trump langer ut mot Twitter, Google og Facebook etter at sistnevnte forlenget utestengelsen av den tidligere presidenten.

– Det Facebook, Twitter og Google har gjort, er en stor skam og en skam for landet vårt, sa Trump i en uttalelse onsdag. Han mener nett-gigantene krenker ytringsfriheten hans.

– Disse korrupte sosiale medie-selskapene må betale en politisk pris, sa eks-presidenten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere samme dag opplyste Facebook at de inntil videre fortsatt vil utestenge Trump. Bakgrunnen er hans uttalelser 6. januar, da Kongressen ble stormet.

Les også: Nå kommer Iphone-oppdateringen som får Facebook til å skjelve

Kan bestemme Trumps videre politiske karriere

Trump har mistet mye av kontakten med følgerbasen hans og avgjørelsen onsdag kan påvirke Trumps videre politiske karriere.

Det blir vanskeligere for han å nå ut til potensielle velgere i fremtidige valg uten blant annet Facebook og Instagram. For å sette det i perspektiv brukte Trump 160 millioner dollar på Facebook-markedsføring i 2020-kampanjen.

I tillegg var plattformen sentral for innsamling av økonomisk støtte i begge presidentkampanjene.

- Å få tilbake kontoen er kritisk for Trumps fremtidige politiske karriere, sier en kilde til Axios.

Nære kilder som har vært i kontakt med presidenten de siste ukene hevder også at han savner å være i sentrum av det politiske universet og at han ikke kommer til å klare å holde seg fra å stille til valg i 2024.

Til tross for at Trump har blitt utestengt fra de største sosiale mediene har han selv jobbet med å sikre kommunikasjonen med sine følgere.

Den tidligere presidenten har nylig lansert sin egen nettside, DonaldjTrump.com. Plattformen til nå fungerer som en blogg hvor Trump kan publisere sine meninger og selge supporterutstyr. Hans innlegg er skrevet i kjent stil.

- The Fraudulent Presidential Election of 2020 will be, from this day forth, known as THE BIG LIE!, skriver han blant annet i en post fra 3.mai.

Les også: Trump peker ut mannen han mener er best som visepresidentkandidat i 2024

Mark Zuckerberg har ingen makt

I fjor opprettet Facebook et uavhengig tilsynsråd for å bistå Facebook med dilemmaer relatert til ytringsfrihet og sensurering. Rådet har makten til å omgjøre plattformen sine innholdsavgjørelser. Tidligere har de behandlet saker relatert til blant annet feilinformasjon om koronaviruset, blackface og voldstrussler.

Konklusjonen rådet kommer med er bindende og ikke en gang Mark Zuckerberg har muligheten til å annullere avgjørelsen. Rådet består av akademikere, journalister, advokater og aktivister. I denne anledning har Facebook også bedt rådet om retningslinjer for når de kan og bør utestenge politiske ledere.

- Dette er et stort eksperiment i myndighetsstyring. Hvis rådet lykkes kan det bli en viktig del av hvordan ytringsfrihet og internettsamfunn skal fungere fremover, sa Zuckerberg i 2019.

Konklusjonen i dag kan fungere som en videre modell for håndteringen av dilemmaer relatert til ytringsfrihet, både for Facebook og andre plattformer.

Les også: Snikfilmet CNN-ansatt på Tinder-date: Kom med sjokkinnrømmelse om Trump