Gå til sidens hovedinnhold

Trump etter avsløringen om de sjokkerende skattetallene: - Jeg har aldri sett noe verre!

Donald Trump betalte bare litt over 7000 kroner i skatt det året han ble president.

NEW YORK (Nettavisen): Det viser skattetallene som New York Times har hentet inn.

- Fake News, sier president Donald Trump selv om skattetallene i natt.

Se video øverst i saken.

Donald J. Trump betalte bare 750 dollar i føderal inntektsskatt året han vant presidentvalget, og i sitt første år i Det hvite hus betalte han ytterligere 750, skriver avisen. 750 dollar er rundt 7200 norske kroner etter dagens kurs.

Les også: Ny vaksinekandidat overrasker: Full Trump-jubel

Ifølge New York Times har Trump heller ikke betalt inn noe inntektsskatt i ti av de siste 15 årene - hovedsakelig fordi han rapporterte inn at han tapte mye mer penger enn han tjente.

Avisen skriver at det har hentet inn tall fra selvangivelsene til Donald Trump som strekker seg over mer enn to tiår. Tallene gjelder både Trump, samt hundrevis av selskaper som er en del av forretningsorganisasjon.

Les også: Advarer: - Trump er på vei til å vinne valget

New York Times skriver at de sitter på detaljert informasjon fra hans to første år i embetet. Avisen har derimot ikke tallene fra 2018 og 2019.

Les mer

Dette oralsexbildet trekkes frem som et tegn på hva som er galt i bydelen akkurat nå

- Alle fakta er unøyaktige

En av Trump-administrasjonens advokater, Alan Garten, sier til avisen at «de fleste, om ikke alle, fakta ser ut til å være unøyaktige».

- I løpet av det siste tiåret har president Trump betalt titalls millioner dollar i personlig skatt til den føderale regjeringen, inkludert det å betale millioner i personlig skatt siden han kunngjorde sitt kandidatur i 2015, sier Garten i en uttalelse til avisen.

Les mer

- Før flyet hans landet, ble 150 kvinner sendt til legesjekk for kjønnssykdommer

Avisen skriver også at Trump har 421 millioner dollar i gjeld, og at han har en skattesak gående med IRS. Skattesaken mot IRS kan komme til å koste Trump rundt 100 millioner dollar, om deres avgjørelse går i Trumps disfavør.

Trump: - Dette er fake news

- Dette er fake news, dette stemmer ikke. Historien er falsk, sier Trump selv på en pressekonferanse natt til mandag om saken i New York Times.

- Det er utrolig. New York Times lager den ene falske historien etter den andre. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Trump.

Trump sier også at han er blitt urettferdig behandlet av det amerikanske skattevesenet, IRS.

- De har behandlet meg dårlig. De behandler meg som de behandlet The Tea Party, sier Trump.

Under pressekonferansen fortalte Trump også at han har betalt mye i skatt.

Han lovte også at all informasjon om skatten hans vil bli offentliggjort, men det lovte han også før valget i 2016, uten at han har innfridd ennå.

Les også: - Charlie Sheen er nå blakk, svartelistet og selger videoer for 3500 kroner

Kjempet imot

Trump har tvert imot kjempet innbitt, også i retten, mot alle som søker tilgang til hans skatteopplysninger, inkludert Kongressen, som har gått til sak mot ham som ledd i Kongressens kontrollansvar.

Les mer

Sexskandale-flyet: Krever få ut navnene på alle passasjerene

Trump er den første amerikanske presidenten i moderne historie som ikke har villet legge fram sine selvangivelser. Han hevder at hans skatteopplysninger er svært komplekse, og at han ikke kan offentliggjøre dem siden de er under revisjon.

Det ville imidlertid ikke være til hinder for å offentliggjøre dem, og mange mener han nekter å legge dem fram fordi han har noe å skjule.

Les mer

Pikant, seksuelt trekantdrama sjokkerer amerikanerne: - Han likte å se på mens jeg hadde sex med kona hans

Oppga tap

Tallene New York Times har analysert, viser at han oppga et tap på 47 millioner dollar i 2018, selv om han et annet sted oppga at han tjente 435 millioner dollar.

Detaljene i tallene kan skape tvil om hans beskrivelse av seg selv som en smart og patriotisk forretningsmann. De avdekker i stedet en serie finanstap og inntekter fra utlandet som kan være i konflikt med hans plikter som president.

Les mer

Video vekker oppsikt: - Dette opptaket er en gave til Trump

I de to første presidentårene fikk Trumps konsern inntekter for 73 millioner dollar fra virksomhet i utlandet, blant annet Filippinene, India og Tyrkia, i tillegg til golfeiendommene i Skottland.

Han betalte rundt 150.000 dollar i skatt både i Filippinene og India, betydelig mer enn de 750 dollar to ganger i USA.

Les også: Modell anklager Trump for seksuelt overgrep

Skal ha krevd fradrag for frisør

New York Times har funnet at Trump har brukt mange måter å redusere skatten på. Han har blant annet krevd fradrag for private utgifter som bolig, privatfly og 70.000 dollar til frisør i forbindelse med TV-showet The Apprentice.

Avsløringen av skattepapirene hans kommer bare to dager før den første TV-debatten med utfordreren Joe Biden og få uker før presidentvalget.

Trump krever at Biden tar narkotikatest

President Donald Trump forlanger at utfordreren Joe Biden testes for narkotika enten før eller etter den første TV-debatten tirsdag.

Kravet om en narkotikatest er Trumps siste forsøk på å så tvil om Bidens mentale kapasitet. Han sier at han selvsagt vil ta en slik test han også.

– Selvfølgelig vil jeg ta en også. Hans debattopptredener har vært rekord-ujevne, for å si det mildt. Bare rusmidler kunne vært årsaken til en slik uoverensstemmelse, tvitret Trump søndag.

Kan bli tema på TV-debatten

Demokratene var raskt ute med å bruke saken for alt den er verdt. Allerede søndag kveld begynte valgkampapparatet til partiets presidentkandidat Joe Biden å selge klistermerker der det står: «Jeg har betalt mer skatt enn Donald Trump».

De har også lagt ut denne videoen:

Lederen i kontrollkomiteen i Representantenes hus, demokraten Richard Neal, mener at oppslaget viser hvor viktig det er at Kongressen får tilgang til Trumps selvangivelser i forbindelse med saken som er innledet mot ham.

– Denne saken setter et skarpt lys på den enormt store forskjellen det er mellom folk med makt og innflytelse og en vanlig amerikaner når det kommer til skattevesenet, sier Neal.

Når Trump og Biden møtes til sin første presidentdebatt tirsdag kveld amerikansk tid, vil skattesaken etter alt å dømme bidra til høy temperatur. Spørsmålet er hvordan Trump vil slå tilbake mot Biden, som presidenten tidligere har forsøkt å knytte til korrupsjon i Ukraina.

Les mer

- Charlie Sheen er nå blakk, svartelistet og selger videoer for 3500 kroner

– Keiser uten klær

New York Times rapporterer også at flere av Trumps mest kjente virksomheter, som golfbanene hans, har meldt inn store tap, og at hans egen økonomi er under hardt press som følge av at han millioner av dollar i gjeld som han personlig har garantert for.

Trump skal dessuten ha brukt mange metoder for å redusere skatten, blant annet ved å kreve fredag for 70.000 dollar i frisørutgifter i forbindelse med realityshowet The Apprentice.

Presidentens kritikere håper saken kan bryte ned Trumps framstilling av seg selv som en eksepsjonelt vellykket forretningsmann.

I en CNN-kommentar beskrives Trump som en keiser uten klær. TV-kanalen mener at saken gir «et knusende bilde av en president som blør økonomisk, og som er avhengig av å være president for å holde liv i sin egen økonomi».

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger