*Nettavisen* Økonomi.

Trump med «delvis handelsavtale» med Kina

USA møter Kina:

 

På Twitter har president Doald Trump lagt ut følgende melding om det kommende møtet med kineserne:  - En stor dag med forhandlinger med Kina. De ønsker å lande en avtale, men gjør jeg? På bildet ser vi Trump under nattens valgkampmøte i Minneapolis. Foto: Glen Stubbe/Star Tribune via AP

Fredag kveld melder Donald Trump om en «delvis handelsavtale» med Kina

11.10.19 22:38

NEW YORK (Nettavisen): Fredag hadde president Donald Trump møte med Kinas visestatsminister Liu He til handelssamtaler.

Trump melder fredag kveld om en «delvis handelsavtale» med Kina, ifølge Washington Post. Ifølge CNBC har partene kommet til en «substansiell fase èn-avtale».

- Fase to vil starte nesten umiddelbart etter at første fase er signert, sier Trump.

Detaljene i avalen er fortsatt ikke klare.

Les også: Trump tapte anke om skattemeldinger

Wall Street endte opp

På Wall Street var det stor optimisme å spore foran møtet, og Dow Jones startet over 350 poeng opp ved børsåpning klokken 15.30 norsk tid. Fredag kveld endte Dow Joes opp over 300 poeng. Også Nasdaq og S&P 500 endte opp.

President Donald Trump uttalte fredag ettermiddag norsk tid at alt lå til rette for en positiv dag:

- Gode ting skjer på handelssamtalene med Kina. Det er varmere følelser enn tidligere, mer som i gamle dager. Jeg skal møte visestatsministeren i dag. Alle har lyst til at noe betydelig skal skje! skriver presidenten.

- Kan bli en enorm boost for aksjene

- Selv bare en delvis avtale kan bli en enorm boost for aksjene, spesielt med tanke på på alle de skremmende overskriftene denne uken, sier Ken Berman, grunnleggeren av Gorilla Trades, ifølge CNBC.

Sent torsdag la president Doald Trump ut følgende Twitter-melding om det kommende møtet med kineserne:

- En stor dag med forhandlinger med Kina. De ønsker å lande en avtale, men gjør jeg? Jeg har møte med visestatsministeren i morgen i Det hvite hus.

Trump: - Veldig god forhandling

President Donald Trump antyder at det er oppnådd fremskritt allerede etter første dag av handelssamtalene med den kinesiske delegasjonen i Washington.

Samtalene ble innledet torsdag og fredag er det ventet at Trump skal møte Kinas visestatsminister Liu He, som leder den kinesiske delegasjonen.

Møtet er ventet å finne sted klokken 14.45 lokal tid, det vil si klokken 20.45 norsk tid.

Torsdag kommenterte Trump hvordan første dag hadde gått, Liu He var i møte med den amerikanske finansministeren, Steven Mnuchin, og USAs handelsrepresentant, Robert Lighthizer.

– Jeg må si at jeg syns det veldig bra. Vi har hatt en veldig, veldig god forhandling med Kina, sa Trump, uten å gå i detalj.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Her er Kinas visestatsminister Liu He i samtaler med president Donald Trump i Det ovale kontor i april i år. Foto: Jim WATSON / AFP

Den gemyttlige tonen var et brått taktomslag til langt bedre utsikter, etter en uke med amerikansk svartelisting av kinesiske selskaper og gjensidige visumrestriksjoner.

Skal innføre toll på 250 milliarder dollar

Det er for øvrig kun få dager til USA etter planen skal innføre mer toll på kinesiske varer til en verdi av 250 milliarder dollar. Det er tidligere varslet at tollen trer i kraft fra 15. oktober. Tolløkningen på kinesiske varer, fra 25 til 30 prosent, kom i kjølvannet av at Kina kunngjorde at landet ville gi unntak for toll på amerikanske varer i 16 kategorier.

Presset har imidlertid økt de siste ukene, både på USA og Kina, for å få landene til dempe den aggressive tonen i handelskrigen, som nå har pågått i over ett år.

Kina har ikke offisielt kommentert samtalene torsdag. Ifølge nyhetsbyrået Reuters forlot den kinesiske visestatsministeren møtet smilende og vinkende og satte seg i sin ventende Cadillac, uten å svare på spørsmål.

Oslo Børs og oljeprisen er opp

Oslo Børs er ellers svakt opp fredag, rundt 0,7 prosent, en god time før stengetid. Oljeprisen steg også fredag, etter at et iransk tankskip ble truffet av to missiler i Rødehavet utenfor kysten av Saudi-Arabia.

Prisen på nordsjøolje steg i første omgang med godt over 2 prosent, men senere på dagen ble stigningen redusert til 1,6 prosent, 60,05 dollar per fat.

(Nettavisen/NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.