*Nettavisen* Økonomi.

Trump møtte Biden: - Den verste debatten noensinne!

Høy temperatur med stadige avbrytelser og frekke kommentarer fra begge sider.

30.09.20 09:06

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Nattens presidentdebatt mellom president Donald Trump og utfordrer Joe Biden fikk totalslakt av kommentatorene i CNNs TV-studio etter sending.

Se hele debatten øverst i saken.

- Den verste debatten noensinne

- Den verste presidentkandidat-debatten noensinne, det var skammelig, spesielt fra Trump sin side. Han løy, og kom med stygge angrep på Bidens sønn. Det amerikanske folket tapte i dag, dette var forferdelig, uttalte av av kommentatorene i CNN-panelet etter sending.

- Ja, dette var et «shitshow», sier den andre kommentatoren.

- Den verste debatten noensinne, det var skammelig, ble det sagt i CNN-studio.

Les også: Biden anklager Trump for å være rasist

På ett tidspunkt under nattens debatt kokte det rett og slett over for Joe Biden.

- Kan du holde kjeft, mann! sa Biden, etter at Trump gjentatte ganger prøvde å avbryte ham.

Se video av hendelsen her:

- Man ber ikke presidenten om å holde kjeft

USA-eksperten Hilmar Melde sier det er vanskelig å kåre noen vinner etter nattens debatt.

- Ingen vant, ingen tapte. Historisk viktige debatter endrer folks oppfatninger om den ene eller kandidaten. Det gjorde definitivt ikke denne debatten, sier Mjelde til Nettavisen.

Mjelde mener Trump så yngre, sterkere, mer vital og mer selvsikker ut enn Biden.

- Men han klarte ikke å ta klart avstand fra ytre høyre-grupperinger, som egentlig ikke er overraskende. Det var skyts og «talking points» for både Trumps superfans og Trump-hatere her, sier USA-eksperten.

- Biden måtte bare unngå et seniorøyeblikk. Det klarte han. Han måtte bare holde seg stående, og det klarte han uten å imponere. Trump-leieren håpte Biden skulle stirre tanketomt ut i luften. Trump-leiren fikk ikke det øyeblikket de håpet på, sier Mjelde.

- Men om Biden ville fremstå som en klart kontrast til Trump, lyktes ikke det helt heller. Man ber ikke USAs president holde kjeft. Han sank til Trumps nivå, der, sier USA-eksperten i en kommentar til Nettavisen.

Se hele debatten:

Gjorde det han måtte

- I det store og det hele gjorde Biden det han måtte gjøre. Han er tross alt eldre, så han hadde noen øyeblikk hvor han virket litt tilbaketrukket, sier styreformann i Democrats Abroad Norway, John Roth, til Nettavisen.

- Men stort sett presset han Trump på argumentasjon og plasserte ham på offensiven. Biden kom under huden på ham og han fikk ham til å gå etter hans familie på en grov måte. Biden prøvde i det minste å få fram noen politiske poeng. Trump hadde ikke noe politikk å snakke om. Han bare overdøvet Biden med avbrytelser, snakking og roping, sier Roth.

- Men Biden bevarte roen, fikk fram poengene han måtte få fram og fikk soundbitsene han ønsket. Presidenten kom inn med altfor høy temperatur, og den forble altfor høyt, noe som resulterte i at Bidens opptreden nesten ble irrelevant, sier Roth.

Trump gikk i strupen på Biden

Trump gikk tidlig i strupen på Biden og sa at USA ville hatt to millioner døde, ikke bare 200.000, om Biden hadde sittet med makten - og viste blant annet til at Trump stengte for innreise fra Kina.

Les: Trump sier han vil ha rent vann og luft

Det tok ikke mange sekunder før det ble høy temperatur under nattens debatt. Både mellom Trump og Biden, og mellom presidenten og moderatoren.

Det første temaet var høyesterett. Donald Trump har nylig nominert Amy Coney Barrett til å fylle det åpne setet etter Ruth Bader Ginsburg gikk bort.

– Vi vant valget. Jeg er valgt for fire år, og ikke for tre år, sa Donald Trump.

Les også: - Folk i Norge forstår ikke hvor liberal amerikansk abortlov egentlig er

Klikk på bildet for å forstørre. US President Donald Trump and Democratic Presidential candidate and former US Vice President Joe Biden take part in the first presidential debate at Case Western Reserve University and Cleveland Clinic in Cleveland, Ohio, on September 29, 2020.

ANGREP: Donald Trump gikk til kraftige angrep på Biden med én gang debatten startet. Foto: Morry Gash (AFP)

Joe Biden mente på sin side at man burde vente til etter valget.

De to gikk også i tottene på hverandre om Obamacare, som Trump ønsker å fjerne. Trump ble utfordret på hvilke alternative helsereformer han har planer om å innføre.

– Han har ingen helseplan, denne mannen vet ikke hva han snakker om, sa Biden.

Les også: Dramatikk før TV-debatten: – Vil ha uavhengig inspeksjon

– Du var en katastrofe

På slutten av diskusjonen om høyesterett ble det ekstra høy temperatur, og Biden ble frustrert av at Trump avbrøt han.

– Ja, bare fortsett å bable, mann sa Biden (Just keep yapping, man).

Det neste temaet var koronaviruset, som har blitt en av de viktigste sakene i USA etter omtrent 200.000 amerikanere har dødd av viruset.

Les også: Trump hevder at han har betalt millioner i føderal skatt

– Du kunne aldri gjort den jobben jeg gjorde, sier Trump - og viser til jobben Biden gjorde under svineinfluensaen, og la til:

– Du var en katastrofe, sa Trump.

Les også: Joe Biden avslører millioninntekter og skattetall

Biden hevder på sin side at Trump hadde håndtert krisen på en lite smart måte. det fikk Trump til å tenne på alle pluggene:

– Ikke bruk ordet smart mot meg. Du sa du gikk på skole i Delaware. Det gjorde du ikke. Du gjorde det nok dårligst i klassen. Så ikke bruk ordet smart mot meg, sa Trump.

Biden sa at Trump ble grepet av panikk mens viruset rammet landet.

Trump svarte at han har gjort en god jobb, at han stanset fly fra Kina og beskyldte Kina for viruset. Han hevdet at Biden ville ha stengt økonomien ned mye mer enn han gjorde.

– Du kunne aldri gjort det vi har gjort, sa han til Biden.

Stadige avbrytelser

Trump sa at det bare er noen uker til en vaksine er klar, mens Biden slo tilbake og sa ingenting tyder på at en vaksine er klar før neste år, og at det da vil ikke vil være før midt i året at den kan distribueres til dem som må ha den.

Når økonomien skulle diskuteres tok det virkelig av og ble stadig flere avbrytelser og frekke kommentarer fra begge kandidatene.

Klikk på bildet for å forstørre. Moderator Chris Wallace of Fox News speaks during the first presidential debate with President Donald Trump and Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden Tuesday, Sept. 29, 2020, at Case Western University and Cleveland Clinic, in Cleveland.

MODERATOR: TV-ankeren Chris Wallace slet med å holde kontroll på debatten, og ba stadig kandidatene om å slutte å avbryte hverandre. Foto: Olivier Douliery (AP)

Joe Biden sa at det er færre amerikanere sysselsatt nå enn da Donald Trump ble president for snart fire år siden.

- Han burde komme i gang og ta vare på behovene til det amerikanske slik at vi kan åpne på en trygg måte, sa han om Trumps respons på pandemien.

Trump på sin side sa at økonomien går veldig bra, og beskyldte Biden for å ville stenge ned økonomien igjen om det blir en oppblussing av pandemien.

Ordstyreren Chris Wallace slet med å stanse begge i å avbryte, særlig tryglet han stadig Trump om å være stille og la Biden snakke ut.

Les mer: Joe Biden sammenligner Donald Trump med nazi-topp

Gikk løs på sønnen

Donald Trump gikk til angrep på Bidens sønn, Hunter Biden. De siste månedene har det vært kontrovers rundt sønnens næringsinteresser og roller i Ukraina.

Ifølge en ny rapport fra Senatets justiskomité, ledet av republikanerne, ble Hunter Biden anklaget for å ha mottatt 3,5 millioner dollar fra Moskva.

Klikk på bildet for å forstørre. President Donald Trump gestures while speaking during the first presidential debate Tuesday, Sept. 29, 2020, at Case Western University and Cleveland Clinic, in Cleveland, Ohio.

FULL FYR: Donald Trump gikk løs på Hunter Biden, som er Joe Bidens sønn og hans roller og næringsinteresser i Ukraina.  Foto: Patrick Semansky (AP)

– Hvorfor, og jeg er bare nysgjerrig, ga kona til borgermesteren i Moskva din sønn 3,5 millioner dollar?

– Ingenting av det er sant, sa Biden.

– Han fikk ikke 3,5 millioner dollar?

Denne sparringen fortsatt i flere minutter, før Biden forsøkte å avslutte temaet.

– Vil du snakke om familie og etikk? Jeg vil ikke det. Vi kan snakke om hans familie hele natten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.