Gå til sidens hovedinnhold

Trump: - Over all forventning. USA ROCKS!

Gode jobbnyheter:

Flere børsrekorder i USA etter overraskende solid vekst i antallet sysselsatte.

NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Den amerikanske økonomien skapte 128.000 jobber i USA i oktober, ned fra 136.000 jobber i september. Det er likevel langt over det markedet forventet, nemlig 75.000 nye arbeidsplasser.

Arbeidsmarkedsrapporten fra USA, som gjerne blir omtalt som det viktigste nøkkeltallet i verden, får president Donald Trump til å juble på Twitter:

- Wow, en utblåsning ARBEIDS tallene kom nettopp, justert for revisjoner og streiken i General Motors, 303,000. Over all forventning. USA ROCKS! skriver han på Twitter.

Les også: Bianca var arbeidsledig i to år: Slik fant hun endelig jobb

Setter børsrekord

De ferske tallene ble også svært godt mottatt på Wall Street. Dow Jones endte opp over 300 poeng, og S&P 500 satte også ny børsrekord, melder CNBC. Senere på fredagen satte også Nasdaq ny rekord.

- Aksjemarkedet er opp - STORT! Rekord både for S&P 500 og NASDAQ. Nyt det! skriver Trump på Twitter fredag.

Det var på forhånd ventet at det skulle skapes 75.000 jobber, langt mindre enn normalt. Dette skyldes at en av landets største arbeidsgivere, General Motors, har 50.000 ansatte ute i streik, noe som vil påvirke sysselsettingen negativt.

Derfor er de nye tallene en svært positiv overraskelse.

Les også: Trump-utfordrer Elizabeth Warren vil bruke 20.000 milliarder dollar på helse

Rapporten fra Arbeidsdepartementet bekrefter også at dette bidro til svakere vekst, men åpenbart langt fra så mye som mange fryktet.

Antallet arbeidsledige er også på ekstremt lave 3,6 prosent, noe som gjør at USA har blant de aller laveste ledighetstallene i verden.

Til sammenlikning har Norge for eksempel 3,8 prosent ledighet.

Les: Trump raser etter renteavgjørelse og riksrettsprosessen

Økonomien sakker akterut

Ellers ser man tegn til at den amerikanske økonomien er i ferd med å sakke akterut etter en enestående periode med oppgang som har vart helt siden 2010 i USA.

I forrige kvartal vokste den amerikanske økonomien med 1,9 prosent, bedre enn ventet, men likevel ned fra forrige kvartal, da økonomien vokste 2,0 prosent.

En annen stor økonominyhet fredag, er at Google kjøper opp Fitbit. Kjøpet verdsetter Fitbit til 2,1 milliarder dollar, eller i overkant av 19 milliarder kroner, melder CNBC.

- Trump vinner enkelt

Tidligere denne uken omtalte Nettavisen en anerkjent økonomisk modell som spår en enkel seier til president Donald Trump i valget i USA i 2020 - om økonomien i USA holder seg, vel å merke.

- Hvis velgerne stemte hovedsakelig basert på lommeboken, så ville presidenten ha overkjørt konkurrentene, heter det i analysen fra Moody`s, ifølge CNBC.

Les: Ny analyse: - Donald Trump vinner presidentvalget enkelt

Les også

Denne sammenligningen mellom Donald Trump og Barack Obama får internett til å hyle av latter

I rapporten har Moody`s tre modeller som viser at Trump minst vil få 289 valgstemmer, men også at han kan få så mange som 351, forutsatt en vanlig valgdeltakelse.

Analysen viser også at sjansene til Trump synker med maksimal valgdeltakelse, mens hans sjanser for å vinne øker med lav valgdeltakelse.

Ved forrige valg fikk Hillary Clinton 2,8 millioner flere stemmer enn president Donald Trump, men Trump vant valgstemmene med 304 mot 227.

Ifølge CNBC er modellene til Moody svært pålitelige. De har blitt etterprøvd helt tilbake til 1980 og har truffet hver eneste gang, bortsett fra i 2016, da den spådde en knepen seier til Hillary Clinton.

- Hvis økonomien ett år fra nå er den samme som i dag, eller i nærheten, da er kreftene til den som sitter med makten såpass sterk, og oddsene for Trump er derfor svært gode - spesielt om demokratene ikke er så entusiastiske og ikke går ut for å stemme, sier Mark Zandi, sjeføkonom ved Moody’s Analytics og medforfatter av analysen.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken