NEW YORK (Nettavisen): Onsdag kveld satte USAs sentralbank og den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell ned renta med 0,25 prosentpoeng. Dette var den tredje rentenedsettelsen i USA på kort tid.

Les også: Trump hamrer inn rentekrav

Men nedsettelsen av renta er ikke nok for president Donald Trump, og torsdag går hard hardt ut mot sentralbanksjefen på Twitter.

- Folk er VELDIG skuffet over Jay Powell og sentralbanken. Sentralbanken har gjort alt feil helt fra starten av, for rask, for sent. De strammet til og med inn i begynnelsen. Alle andre løper i ring rundt dem og ler hele veien til banken. Dollaren og rentene er er til skade for våre produsenter, skriver Trump.

Les også: Positive tall for Trump: - Fantastisk

- Vi burde ha lavere renter enn Tyskland, Japan og alle andre. Vi er, uten sammenligning, det største og sterkeste landet, men sentralbanken gir oss en konkurransemessig ulempe. Kina er ikke vårt problem, sentralbanken er! Men vi vil vinne uansett, skriver Trump på Twitter.

Donald Trump har ved gjentatte anledninger kritisert Powell for å ha satt ned renta for sent og for lite.

I september skrev Trump at han ønsket seg rente på null, eller lavere.

Nederlag i Representantenes hus

Torsdag ettermiddag vedtok Representantenes hus en resolusjon som formaliserer riksrettsprosessen mot president Donald Trump.

Resolusjonen ble vedtatt med 232 mot 196 stemmer og fulgte i stor grad den partipolitiske skillelinjen. Torsdagens avstemning var den første formelle i en prosess som trolig kommer til å ta mange måneder.

Resolusjon åpner blant annet for at høringer av personer som er stevnet som vitner i granskningen, skal være offentlige.

Høringene dreier seg i første rekke om beskyldningene mot Trump om at han skal ha forsøkt å presse Ukraina til å etterforske tidligere visepresident Joe Biden, som er en av favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat i 2020.

Trump selv nekter for å ha gjort noe galt i saken.

Det var ventet at resolusjonen ville bli vedtatt ettersom Demokratene har flertall i Representantenes hus. Den er en stor seier for partiet, som får kontroll over etterforskningen.

Det er Representantens hus som står for etterforskningen i en riksrettsprosess, mens det er Senatet som kommer med kjennelse.

- Den største heksejakten i amerikansk historie! skriver Donald Trump kort tid etter på Twitter.

Trolig ikke flere rentekutt

USAs sentralbank senket som ventet styringsrenta på onsdag, men de signaliserte samtidig at det blir en pause etter det som er årets tredje rentekutt.

Les: Trump håper fortsatt på handelsavtale med Xi

De fleste analytikere hadde på forhånd ventet at Federal Reserve ville kutte renta med 0,25 prosentpoeng til intervallet 1,5 til 1,75 prosent. Og det ble også resultatet.

Sentralbanken håper også i denne omgang at rentepolitikken vil bidra til å ruste USAs økonomi i møte med global usikkerhet, som forsterkes av president Donald Trumps handelskonflikter og et fall i amerikansk industriproduksjon.

President Donald Trump har gjentatte ganger krevd større og raskere rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. Trump mener Powell undergraver hans økonomiske politikk, som preges av skattekutt, deregulering, høyere statsgjeld og internasjonale handelskonflikter på flere fronter.

Presidentens åpne kritikk har vakt bekymring fordi sentralbanken er en uavhengig instans og ikke skal gi etter for politisk press.

Wall Street åpnet ned på torsdag, og det er røde tall både på Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq. Apple og Facebook har derimot oppgang, etter at de begge leverte frem tall på onsdag.

Les også: Gode tall for Apple - aksjen stiger

(Nettavisen/NTB)