Gå til sidens hovedinnhold

Trump risikerer millioner i klimabot

Nye klimareguleringer i New York betyr at Trump kan måtte punge ut for utslippene fra åtte bygninger.

Ifølge The Guardian kan president Donald Trumps klimaskepsis koste ham dyrt i New York: Åtte Trump-eiendommer i New York følger ikke de nye klimareglene til New York City, som er vedtatt for å kutte i utslipp av klimagasser.

Donald Trump har så langt i sitt presidentskap gått langt i å få reversert Barack Obamas miljø- og klimapolitikk. Trump har trukket USA ut av Parisavtalen og har i stedet økt utslippene fra olje, gass og kull. Lenge fremholdt presidenten at han trodde klimaendringene var en bløff.

Les også

Handelskrigen: Her er Kinas hevn mot Trump

18,3 millioner - i året

Nå kan Trump Organization vente seg årlige bøter på 2,1 millioner dollar, rundt 18,3 millioner norske kroner, fra 2030 dersom eiendommene ikke blir mer klimavennlige. The Guardian skriver at eiendommene til sammen slipper ut 27.000 tonn klimagasser hvert eneste år.

Blant byggene det gjelder er Trump Tower i Fifth Avenue og Trump Building i Wall Street. Den største synderen er Trump International Hotel & Tower, en 177,6 meter høy skyskraper like ved Central Park som kan vente seg bøter verdt 7,4 millioner kroner årlig dersom det ikke blir mer energieffektivt.

Les også

Bratt børsfall i USA

Må kutte utslippene med 40 prosent

Bøtene er en del av en lovendring vedtatt i byrådet i april. Klimareguleringene innebærer at 50.000 bygninger i New York må kutte utslippene med 40 prosent for å slippe bøter. De nye standardene blir hyllet av klimaforkjempere som de tøffeste tiltakene mot klimaendringer gjennomført av en by så langt, ifølge The Guardian.

Bygninger er den største kilden til utslipp i New York, og står for mer enn to tredjedeler av alle utslipp i metropolen.

- Det er klart at presidenten vil måtte forholde seg til dette, for det er mye penger, sier Mark Chambers, som leder ordførerens bærekraftsatsing, til The Guardian.

- Vi kommer til å gjøre det som er nødvendig for å bekjempe klimaendringene. Det er viktig at vi alle blir holdt ansvarlig, og president Trump er vår største hindring globalt til å kunne svare på klimaendringene, sier Chambers.

Mandag holdt New York-ordfører Bill de Blasio, som i månedsvis har hintet til at han kanskje vil stille som kandidat til presidentvalget i 2020, en pressekonferanse - i Trump Tower.

- Vi har en beskjed til President Trump og alle andre som eier store bygninger i New York: Kutt i utslippene deres, eller så vil vi kutte i noe dere virkelig bryr dere om. Vi vil ta pengene deres. Vi kommer til å finne dere og holde dere ansvarlig, sa de Blasio ifølge Politico.

Les også: Sett med norske øyne er det lett å holde med Trump i handelskrigen mot Kina

Les mer: Prinsessen og sjamanen kan tjene millionbeløp på fire kvelder på scenen

Kommentarer til denne saken