Gå til sidens hovedinnhold

Trump sa det ville krasje fullstendig: - Men det motsatte har skjedd

November var den beste måneden siden 1987 og desember og 2021 ser også fantastisk ut.

NEW YORK (Nettavisen): «Trump sa at aksjemarkedet ville krasje hvis Biden vant. Dow hadde nettopp sin beste måned siden 1987.»

Slik oppsummerer CNN november måned. De viser til at president Donald Trump svartmalte det fremtidige aksjemarkedet om Joe Biden skulle komme til makten, men viser til at det motsatte har skjedd.

- The Dow Jones Industrial stengte nettopp over 29.000! Dere er så heldige som har meg som president, skrev president Donald Trump på Twitter 2. september i år.

- Med Joe Biden så ville det ha krasjet, fortsatte Trump.

Les også: Kommer med nye opplysninger om hvorfor Trump nekter å gi seg

Bare mellom august og oktober skrev Trump seks Twitter-meldinger der han hevdet av markedet ville krasje om Biden ble valgt til president.

Les også: Biden vil gi henne toppjobb: - Er en «forferdelig leder» som er «umulig å stole på»

Dow Jones opp 12 prosent

Men det har på langt nær vært tilfelle, om man skal oppsummere de siste ukene etter valget.

Den industritunge Dow Jones-indeksen hadde nemlig sin beste måned i november siden 1987 med en oppgang på hele 12 prosent. Tirsdag i forrige uke passerte den også 30.000 for første gang i historien.

Les også: Ønsker ikke at Trump skal etterforskes - av én helt klar grunn

Men eksemplene er flere. Aksjeindeksen S&P 500, som er en aksjeindeks over 500 store amerikanske virksomheter, hadde sin beste valguke siden 1932. Både S&P 500 og teknologitunge Nasdaq hadde i november sin beste måned siden april.

Les mer

Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

- Det motsatte er tilfelle

Med tanke på at Biden skulle være dårlig for markedet, så kan man allerede nå se at det motsatte er tilfelle, sier Daryl Jones, forskningsdirektør ved Hedgeye Risk Management til CNN.

Men CNN skriver også at det ikke er noen tvil om at Trumps skattekutt og deregulering har vært med på å gi fart i markedet.

Les også: Nå får Trump høre det av toppsjefene

De gjør også et poeng av at Biden nå ikke har tenkt til å innføre noen ekstreme endringer som vil gjøre markedet urolig. Mandag denne uken presenterte Biden sitt nye økonomiske team, med påtroppende finansminister Janet Yellen i pissen.

- Det Biden viser oss nå, ut fra et forretning og økonomisk standpunkt, er at han kommer til å være moderat, sier Jones.

Les mer

Razzia mot swingersklubb: Politiet fant 80 personer

- Global oppgang i BNP på 5.4 prosent i 2021

Alle vaksinene som nå er til godkjenning og klare til å sendes ut, gjør også at man er svært optimisme med tanke på markedet for 2021.

Økonomene i Bank of America spår nå en global oppgang i BNP på 5.4 prosent i 2021, det høyeste siden 1973. Når det gjelder USA forventer man en økning på 4,5, som er det høyeste siden 1999.

- Et år med vaksine, og ikke virus, et år med gjenåpning og ikke lockdown, et år med opptur og ikke resesjon, skriver Michael Hartnett, sjefstrateg i Bank of America i et notat på mandag.

Les også: Leger mener folk må advares om bivirkningene av koronavaksinen: - Dette blir ingen dans på roser

- Dow Jones kan gå opp over 35 prosent

En analytiker i Credit Suisse sa til CNBC for et par uker siden at han regner med at den brede børsindeksen S&P 500 vil øke med 12 prosent i løpet av neste år. Når det gjelder indeksen Dow Jones er analytikeren Patrick Spencer, som er aksjesjef i investeringsbanken Baird, enda mer optimistisk. Han ser for seg at Dow Jones kan passere 40.000-merket neste år.

- Vi snakker kanskje om 40.000-nivået på Dow neste år, fordi den indeksen handler mer om verdi enn vekst, uttalte Spencer til CNBC for et par uker siden.

Om spådommen om at 40.000 merket brytes neste år slår til, betyr det at Dow Jones vil få en oppgang på nærmere 35 prosent målt mot dagens nivå.

Les mer: Kommer med ellevill aksjespådom for 2021

To børsrekorder på Wall Street

På Wall Street på tirsdag, den første dagen i desember, var det også oppgang og optimisme. Dow Jones startet opp 200 poeng og både S&P 500 og Nasdaq satte nye rekorder.

Les også: Nå antyder Kina at et helt annet land kan ha skylden for koronaviruset

- Investorer har fokusert på potensialet for at vi kommer tilbake til en normal sosial og økonomisk aktivitet basert på den utbredte utrullingen av effektive vaksiner i løpet av den første halvdelen av 2021, skriver Mark Haefele, Chief Information Officer CIO i UBS Global Wealth Management i et notat, ifølge CNBC.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus