Gå til sidens hovedinnhold

Trump skriver ikke under: Kinesiske børser fortsetter nedover

Oslo Børs stiger forsiktig fra start. Optimisme og pen oppgang på Wall Street - blandet i Asia.

Etter en uke preget av handelskrig, er det nok flere amerikanske og asiatiske investorer som har sett fram til helg. Verdens finansmarkeder har vært rystet etter at USAs president Donald Trump proklamerte at han ville trappe opp tollsatsene i handelen med Kina.

Trump har avventet å gi spesialtillatelser til amerikanske selskaper som vil gjenoppta handelen med Huawei, etter at Kina meldte at de ville stanse kjøp av amerikanske jordbruksvarer.

Det hvite hus' utsettelse har rystet verdens aksjer, valutakurser og til og med prisen på soyabønner, ifølge Bloomberg.

Torsdag kveld stengte imidlertid de amerikanske børsene i solid pluss:

  • Dow Jones opp 1,44 prosent
  • S&P 500 opp 1,89 prosent
  • Nasdaq opp 2,24 prosent.
Les også

Oslo kommune må låne penger for å betale tilbake eiendomsskatt

Oslo Børs: Stiger 0,4 fra start

Torsdag stengte hovedindeksen på Oslo Børs på 842,64, og endte opp 1,5 prosent. Fredag åpnet hovedindeksen opp 0,46 prosent til 846,44.

Equinor er opp 0,93 prosent, mens Hydro, som er mest omsatt i åpningen, faller 1,23 prosent i åpningsminuttene.

09.18 er Sparebank 1 SR-Bank opp 4,69 prosent, og fortsetter oppgangen etter flere uker med fall. Banken la tidligere denne uken fram solide tall for første halvår, og leverte et resultat før skatt på 2,4 milliarder kroner, 1,01 milliarder enn tilsvarende halvår i fjor.

Børsnedgang i Kina

De asiatiske børsene falt kraftig gjennom uken, men hentet seg noe inn torsdag. Fredag morgen er utviklingen blandet, der børsen i Seoul og Tokyo stiger, mens børsen i Kina er ned:

  • Nikkei 225 i Tokyo stiger 0,74 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 0,21 prosent
  • Kospi i Seoul stiger 1,25 prosent
  • Shanghai Composite faller 0,25 prosent
  • Singapore-børsen faller 0,49 prosent
  • ASX 200 i Sydney stiger 0,19 prosent

I sin morgenrapport fredag skriver Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen at børsnedgangen i Kina nok skyldes at Trump har utsatt å skrive under på ordren som tillater amerikanske foretak å handle med Huawei.

Både republikanere og demokrater har uttrykt bekymringer knyttet til teknologi fra Huawei, og mener den kinesiske teknologigigantens utstyr kan brukes til kinesisk overvåking. Dette har Huawei avvist gjentatte ganger. Den republikanske senatoren Marco Rubio gikk natt til fredag ut og advarte Trump mot å gi amerikanske selskaper spesialtillatelse til å handle med Huawei.

- Vi må være klar over den langsiktige risikoen ved Huawei og andre selskaper knyttet til den kinesiske regjeringen, sier Rubio.

Oljeprisen fortsetter å falle

Oljeprisen har sunket over 6 prosent gjennom uken, fra over 61 dollar per fat nordsjøolje, til 57,20 dollar fatet i morgentimene fredag. Oljeprisene har falt 20 prosent siden toppene i april.

Handelskrigen mellom Kina og USA sender oljeprisen videre nedover, ifølge Reuters, men flere analytikere forventer at oljekartellet OPEC kommer til å kutte i oljeproduksjonen - noe som kan stabilisere prisen og sende den opp.

Saudi-Arabia, oljestormakten som i praksis leder OPEC, opprettholder planene om å holde oljeeksporten under 7 millioner fat per dag i august og september for å skape en strammere balanse i markedet. I juli ble OPEC og samarbeidspartnerne enige om å kutte i produksjonen fram til mars neste år for å hjelpe oljeprisen oppover.

Les også: Gigantisk Uber-krasj på Wall Street

Les mer: Børsnerver i helspenn: Verdens rikeste pøser ut aksjer

Reklame

- Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken