OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Kronen har de seneste timene svingt kraftig mot dollar, i takt med de ulike signalene fra det amerikanske presidentvalget.

Les også: Trump mener de har gjort et funn - varsler enda et nytt søksmål

På det svakeste natt til onsdag måtte man ut med 9,59 kroner for en dollar, torsdag ved 14.30-tiden slipper profesjonelle valutakjøpere unna med 9,18 kroner. etter å ha vært helt nede mot nivå 9,15. (se grafen under).

- Selv om det ikke er svingningene fra i vår, vil jeg karakterisere dette som voldsomme bevegelser, det er drøyt 40 øre. Jeg tror vel egentlig denne styrkingen kommer fra aksjemarkedene, det er en ganske god stemning på børsen, som igjen skyldes, sier analysesjef Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til Nettavisen Økonomi.

- Inn mot valget var en Biden-seier marginalt sett på som mer negativ for aksjemarkedet enn en Trump-seier. Biden vil regulere de store selskapene og øke minstelønningene og skattene, fortsetter han.

Les også: Hypotetisk mulig å ende opp med skrekkscenariet 269-269

Nesten sikkert

Men selv om det ligger an til en Biden-seier, bettingselskapene har 87 prosent sannsynlighet, ligger det an til mindre gjennomslagskraft for demokratene.

- Seieren mindre tydeligere, det er vanskeligere å gjennomføre tiltakene, samtidig som man kan ende opp med en president som ønsker et bedre forhold til Kina og Europa, sier analysesjefen.

Med andre ord er det en lavere frykt for skatteøkninger, og det det blir vanskeligere for Biden å gjennomføre å tiltakspakkene vanskeligere. Han tar ikke alt, presidentvervet, samt flertall i Senatet og Kongressen. Dermed får han ingen sterk administrasjon.

- Men hva hvis Trump nekter å godta et nederlag og tar dette til høyesterett?

- Da vil nok aksjemarkedet falle og vi kan se en dollarstyrking mot kronen, svarer Eek-Nielsen.

Støkk

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets uttalte til Nettavisen Økonomi onsdag at har vært svingninger siden de første resultatene forelå.

- Talen til Donald Trump onsdag morgen norsk tid satte en støkk i alle, og så begynte børsene å peke nedover. Lange renter falt, men nå haler Biden haler innpå igjen, og det er en positiv bølge, sa Haugland.

I urolige tider flykter investorene mot sikre havner, dollar og amerikanske obligasjoner. Når usikkerheten avtar, er det bra for små valutaer som den norske. Markedet øyner en Biden-seier.

Les også: Valgdrama i USA: - Full skivebom fra mainstream-media og såkalte eksperter

Veldig avhengig

- Norske kroner er veldig avhengig av det som skjer i USA, sier Haugland. DNB har kommet frem til at utviklingen på de amerikanske børsene er en av de faktorene som betyr mest for vår valuta.

Marerittscenariet for finansmarkedene er en uavklart situasjon, som kan ende i høyesterett og i verste fall med voldelige opptøyer.

- Det meste lå til rette for en berg-og-dalbane i markedet, men jeg vil ikke si at svingningene er gedigne. Gitt den uavklarte situasjonen er ikke utslagene så ille, sier sjeføkonomen.

- På morgenkvisten pekte aksjemarkedene oppover til tross for en rentenedgang, men denne oppgangen var veldig drevet av teknologiaksjer, fortsetter hun.

Les også: Kvinner som stemmer på Trump, deler ofte et felles syn: - Vi tenker at slike kvinner ikke eksisterer lenger

Kraftig oppgang på Wall Street

På Wall Street er det også positiv utvikling på torsdag. Det er kraftig aksjeoppgang på grunn av håpet om at presidentvalget trolig får en rask avklaring, melder CNBC.

Dow Jones startet opp hele 400 poeng og er nå opp rundt 1,7 prosent. Teknologitunge Nasdaq er opp 2,6 prosent og S&P 500-indeksen er opp 2 prosent.

Nervøsitet

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets sier at norske kroner ikke liker usikkerhet, og det kan bli store kronesvingninger fremover.

- Mye nervøsitet kan svekke kronen, sier Handelsbankens sjeføkonom, som ikke har endret valutaprognosene på grunn av valget.

Prognosen er at vi må ut med 9,48 kroner for en dollar ved utgangen av året, i så fall en kronesvekkelse på 3 prosent fra dagens nivåer.

- Vi sier til kundene våre at de må være klar over store svingninger i finansmarkedet både de nærmeste dagene og ukene, sier Due-Andresen.

Et utslag av de overraskende gode Trump-resultatene var at de lange amerikanske rentene falt natt til onsdag.

Les også: Velgerne vil ha Joe Biden, men likevel kan Donald Trump bli president i fire nye år

Bruker mindre penger

- Det skyldes nok det at finanspolitikken blir mindre ekspansiv med Trump, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets om utslagene.

Det betyr at den sittende presidenten ikke vil stimulere den amerikanske økonomien like mye som Biden gjennom de offentlig budsjettene. Som i Norge og andre land, økt offentlig pengebruk trekker normalt obligasjonsrentene oppover. Det skyldes spesielt frykten for økt inflasjon.

- Reaksjonene er preget av stor usikkerhet og store svingninger. De amerikanske obligasjonsrentene svingte veldig gjennom natten, men til slutt falt rentene. Det ble en flukt til trygge havner, og det var det vi ventet, supplerer Due-Andresen

Løser seg

Andreassen sa til Nettavisen for drøye to uker siden at marerittscenariet i det amerikanske presidentvalget er et omdiskutert valg somender i en rettslig prosess.

President Donald Trump har allerede antydet at han vil gå til høyesterett for å stoppe opptellingen av forhåndsstemmer. Opptellingen i Pennsylvania er det største usikkerhetsmomentet, men Andreassen er ikke like pessimistisk nå.

- Det er litt avhengig av hva som skjer i de andre delstatene. Hvis utfallet blir klart etter opptellingen av disse statene, kommer ikke Pennsylvania på vippen, og jeg tror ikke Trump kommer igjennom med å stoppe forhåndsstemmer i høyesterett.

- Det er en prosess som kan gå en stund, men jeg tror det amerikanske systemet vil løse det og at dette ikke vil utgjøre permanent problem. Mest sannsynlig er valget avklart om ikke altfor lang tid, spår Andreassen.

Les også: Ekstrem thriller uten klar vinner - kan gå mot langdryg rettsprosess

Friksjonsfritt

Når usikkerheten er høy blant investorer, velger de å investere i renter fremfor aksjer.

- Det er sikkert mange som satset på at demokratene både skulle ta presidentembetet og Senatet og dermed åpne opp for en mer friksjonsfri behandling av den økonomisk politikken.

- Nå ser det ut som det blir republikansk seier Senatet, men vi kan håpe på at partene klarer å tilbakelegge valget og blir noe mer innstilt på å samarbeide, sier Due-Andresen.

- Bør aksjemarkedet juble hvis Trump vinner?

- Tradisjonelt har det vært bra for aksjemarkedet med en republikansk vinner. Republikanerne går gjerne inn for litt lavere skatter og mindre reguleringer. Men vi har pekt på at med Biden får vi en mye mer stabil utenriksøkonomisk situasjon.

Forutsigbarhet

- Det gir mer forutsigbarhet, men det er ikke gitt at de ikke gitt at de får igjennom så mye hvis republikanerne beholder makten i Senatet, sier Due-Andresen.

- Hva med marerittscenariet med et uavklart valg og der Trump nekter å gå av?

- Vi kan ikke utelukke det, og kjennelser fra høyesterett kan trekke ut i desember. Under valget i 2000 fikk vi avgjørelsen 12. desember, så det kan ta tid, sier Due-Andresen. Hun tror likevel valget kan være avgjort i løpet av uken når stemmene er telt opp i vippestatene.

De korte norske pengemarkedsrentene har steget mye siden i august, fra 0,23 prosent til 0,45 prosent (se grafen under). Disse rentene påvirker i stor grad hvor mye du må betale på ditt boliglån hvis du har lån uten rentebinding.

Men denne renteoppgangen har ingenting med presidentvalget å gjøre, heller ikke at markedet i større grad frykter en renteøkning her hjemme.

- Nei, dette handler om dårlig fordeling av likviditet i banksystemet. Det er en del banker som ikke vil låner rimeligere i Norges Bank, men i pengemarkedet. Dette har ingenting med renteforventninger å gjøre, sier Andreassen.