NEW YORK (Nettavisen): Wall Street endte opp over fem prosent på tirsdag kveld, etter en gigantisk nedtur dagen før.

Les også: Erik Solheim slaktes etter korona-tweet: – Dette er sykt

Dow Jones endte opp over 1000 poeng, over 5 prosent. S&P 500 endte opp 5,99 prosent, mens Nasdaq Composite endte opp 6,2 prosent.

New York-børsene stupte mandag, og den industritunge Dow Jones-indeksen falt med 12,9 prosent, den største nedgangen på en dag siden 1987.

Les: Gigantselskap skal ansette 100.000 personer

Medier: Trump foreslår 850 milliarder dollar i krisetiltak

President Donald Trump opplyser på tirsdag at de nå vil bruke 850 milliarder dollar på nye tiltak for å takle de økonomiske følgene av koronakrisen.

Les også: Ferske korona-skrekktall fra USA

850 milliarder dollar tilsvarer 8.670 milliarder kroner. Til sammenligning var det tirsdag rundt 9.600 milliarder kroner i det norske oljefondet.

Pengene skal blant annet brukes på kutt i inntektsskatten og krisehjelp til flyselskapene, ifølge avisa Washington Post.

Kilder opplyser til nyhetsbyrået AP at også amerikanske småbedrifter skal få hjelp. Kriseplanen skal etter planen presenteres for republikanerne i Senatet tirsdag.

CNBC melder sent tirsdag kveld at den finanspolitisk stimulanspakken som Trump-administrasjonen nå overveier, er på en billion kroner, og at den også kan inkluderer direkte utbetaling til alle amerikanere. Det pågår akkurat nå en debatt i USA om at alle amerikanere bør få utbetalt 1000 dollar hver, eller litt over 10.000 kroner.

Skal dekke betalt sykefravær og arbeidsledighetstrygd

Kongressen er i tillegg allerede i gang med å behandle en krisepakke på 100 milliarder dollar som skal dekke betalt sykefravær og arbeidsledighetstrygd til folk som rammes av krisen.

Også under finanskrisen i 2008 ble det vedtatt enorme summer i krisehjelp. Den gang ble det brukt 700 milliarder dollar på en krisepakke for å redde de amerikanske bankene.

Kilder i Det hvite hus sier de håper Trumps forslag blir vedtatt denne uken.Samtidig har Demokratene i Kongressen foreslått en alternativ krisepakke til en verdi av 750 milliarder dollar.

USAs sentralbank med nytt krisetiltak

Tirsdag opplyste sentralbanken også at den vil gjøre det lettere for selskaper å få kortsiktige lån. Dette skal skje ved at sentralbanken kjøper opp verdipapirer kjent som «commercial paper», som utstedes av banker og andre store selskaper som trenger å dekke kortsiktige kostnader.

Et lignende tiltak ble iverksatt under finanskrisen i 2008.

Alvorlig koronautvikling i USA

Antall koronasmittede i USA er nå oppe i 5000, en femdobling på bare en uke.

Helsedirektøren i USA, Jerome Adams, sier nå at USA er ved et vendepunkt, og at landet risikerer å ende opp som som Italia om man ikke tar skikkelig grep, melder CNN.

På bare en uke har antall koronasmittede i USA økt kraftig. Søndag kveld var 3,349 personer smittet i USA, men i løpet av de neste 24 timene økte antall smittede med over 1000 personer. Samtidig økte antall døde med 20 personer.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

Det siste tallet som ble rapportert mandag kveld var at 4466 personer i USA var smittet og at 87 var døde. Men tirsdag kveld norsk tid kom de ferskeste USA-tallene. De viser at 5704 amerikanere nå er bekreftet smittet, opp fra 1000 for bare en uke siden. 96 personer er meldt døde.

Helsemyndighetene advarer nå om at amerikanerne må følge helserådene, om ikke vil USA ende opp i samme situasjonen som Italia.

Les: Statistiker mener USA kan bli «stengt ned» innen to uker

- Vi har nå de samme tallene som Italia hadde for to uker siden. Vi er nødt til å ta et valg, sier helsedirektøren i USA, Jerome Adams til CNN.

- Vil vi virkelig ta sosial distansering og holde oss til skadebegrensning strategien og flate ut kurven, eller vil vi bare fortsetter som normalt og ende opp som Italia? sier helsedirektøren.

Få koronanyhetene på sms! Nettavisen sender deg de tre viktigste sakene hver dag. Meld deg på ved å sende korona til 2005. Total pris 49 kroner. Utsendingene avsluttes automatisk fredag 27. mars.