*Nettavisen* Økonomi.

Trump truer med toll på franske varer etter innføring av digital skatt

TRUES MED STRAFFETOLL: USA truer Frankrike med 100 prosent toll på en rekke varer. Illustrasjonsfoto: Vingård i Côte de Beaune, Burgund, Frankrike.

TRUES MED STRAFFETOLL: USA truer Frankrike med 100 prosent toll på en rekke varer. Illustrasjonsfoto: Vingård i Côte de Beaune, Burgund, Frankrike. Foto: Stefan Bauer (Wikimedia)

USA truer med opptil 100 prosent toll på flere franske produkter som et svar på at Frankrike har innført en skatt på digitale tjenester.

03.12.19 04:52

Trump-administrasjonen mener den franske skatten diskriminerer amerikanske selskaper som Google, Apple, Facebook og Amazon. Nå truer USA med å innføre toll på opptil 100 prosent på franske importvarer til en verdi av 2,4 milliarder dollar, om lag 22 milliarder kroner.

Tollen vil ramme populære franske produkter som champagne og ost. Den kan bli innført fra midten av januar.

Samtidig med varselet om toll på franske varene, advarte Robert Lighthizer ved USAs kontor for handelspolitikk (USTR) at de også ville se nærmere på tilsvarende skatteregler i Østerrike, Italia og Tyrkia.

Les også: Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll

Handelssamtalene i stampe

President Trump sa tirsdag at Kina og USA ikke har kommet til enighet om å avslutte handelskrigen og varslet en ytterligere økning i toll på kinesiske varer.

Handelskonflikten mellom de to landene har nå vart i halvannet år. Trump har innført toll på kinesiske varer til en verdi av 400 milliarder dollar.

Trump utsetter trolig beslutning om biltoll, ifølge EU-kilder

USA utsetter trolig avgjørelsen om å innføre toll på biler og bildeler, oppgir EU-tjenestemenn til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Kina ber Trump stanse Kongressvedtak om Hongkong

– Vi har fått tydelige indikasjoner fra den amerikanske regjeringen om at det ikke kommer noen toll rettet mot oss denne uka, sier en EU-kilde til nyhetsbyrået.

I utgangspunktet må USA bestemme seg innen torsdag for hvorvidt landet skal innføre toll på opptil 25 prosent, slik myndighetene i Washington har truet med å gjøre. Det er ventet at president Donald Trump vil utsette avgjørelsen i ytterligere seks måneder, slik han gjorde i mai.

Sikkerhetstiltak

Den formelle begrunnelsen for tollen er hensyn til rikets sikkerhet og er hjemlet i en handelslov som ble vedtatt under den kalde krigen. For halvannen uke siden sa USAs handelsminister Wilbur Ross at en toll kanskje ikke var nødvendig etter at det hadde vært «gode samtaler» med bilprodusenter i EU, Japan og Sør-Korea.

Les også: Xi lover åpnere økonomi og mer frihandel

Faren for en ny tollsats har skapt bekymring hos leverandørene, og også nabolandene Canada og Mexico ser med bekymring på en mulig toll på biler og bildeler. En utsettelse kan gi et pusterom.

– Uforutsigbar

Samtidig sier EU-tjenestemenn at selv om et halvt års utsettelse er sannsynlig, så er Trump uforutsigbar. De mener han trolig vil la trusselen om toll henge over dem mens USA og EU forhandler om en handelsavtale i året som kommer.

– Vi tror ikke det skjer noe nå, men vi tror trusselen fortsatt vil være der for å gi et overtak i forhandlingen, ser en EU-diplomat. Han sier tonene har blitt mer positiv i samtalene mellom USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer og EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

Les også: Trump håper fortsatt på handelsavtale med Xi

Asiatiske produsenter

Etter at Japan og USA i høst ble enige om en handelsavtale for landbruks- og industriprodukter, sa statsminister Shinzo Abe at han fikk et klart løfte fra Trump om å droppe tollen for japanske biler.

En kilde i Sør-Koreas bilindustri tror også at Trump vil utsette avgjørelsen, men bruke bil toll som et forhandlingskort overfor EU.

Bolsonaro ber Trump revurdere toll

Brasils president Jair Bolsonaro ber president Donald Trump revurdere beslutningen om å gjeninnføre toll på stål og aluminium fra Brasil og Argentina.

– Jeg håper han har forståelse for oss og ikke straffer oss, sa Bolsonaro til brasiliansk radio etter at det mandag ble kjent at USA vil gjeninnføre toll på stål og aluminium fra Brasil og Argentina.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag