*Nettavisen* Økonomi.

Trump vil stoppe olje-blodbad: – Jeg tror de vil inngå en avtale

DRAMA: Russland og president Vladimir Putin har fått nok, Saudi-Arabia og kronprins Mohammed bin Salman har åpnet oljeslusene og Donald Trumps USA kan se en konkursbølge fremover.

DRAMA: Russland og president Vladimir Putin har fått nok, Saudi-Arabia og kronprins Mohammed bin Salman har åpnet oljeslusene og Donald Trumps USA frykter en konkursbølge. Nå håper Trump at partene vil snakke sammen.  Foto: Montasje (Scanpix)

Oljeprisen stiger torsdag. Nå tror Donald Trump at priskrigen kan være over «om noen få dager».

02.04.20 11:07

Den siste måneden har spredningen av koronaviruset tiltatt i styrke, samtidig som et fat brentolje har falt fra over 50 dollar til under 23 dollar. Torsdag morgen er stiger imidlertid oljeprisen til 27 dollar fatet.

Equinor nyter godt av oppgangen, og aksjen stiger 3,3 prosent torsdag morgen. Equinor-aksjen er opp over 30 prosent de siste tre ukene.

Klikk på bildet for å forstørre. Equinor-aksjen har steget på børs de siste ukene.

Equinor-aksjen har steget på børs de siste ukene. Siden nyttår er imidlertid aksjen ned 20 prosent.  Foto: Infront

En priskrig på olje mellom Saudi-Arabia og Russland har ført til åpne oljekraner og giftige stikk mellom de to tidligere samarbeidspartnerne. Lave oljepriser gjør vondt for alle oljeprodusenter, men spesielt vondt for USA, som trenger en langt høyere oljepris for å tjene penger på sin skiferolje.

Les mer: 3 grunner til at oljeprisen stuper - og en grunn til at den kan kollapse fullstendig

Nå sier USAs president Donald Trump at han tror på en avtale mellom Saudi-Arabia og Russland snart. Trump har invitert direktørene for de største oljeselskapene i USA til et møte, og sa på en pressekonferanse at han trodde på en slutt på oljepriskrigen «om noen få dager».

– På verdensbasis er oljeindustrien herjet. Det er veldig dårlig for Russland, det er veldig dårlig for Saudi-Arabia. Det er veldig dårlig for begge. Jeg tror de vil inngå en avtale, sa Trump ifølge Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre. President Donald Trump speaks about the coronavirus in the James Brady Press Briefing Room of the White House, Wednesday, April 1, 2020, in Washington. Trump wants to spend $2 trillion on infrastructure projects to create jobs and help the collapsing economy rebuild from the coronavirus' stunning blows. House Speaker Nancy Pelosi says that seems about right. Sounds like the prelude to a bipartisan deal. Except that when it comes to trying to upgrade the country's road, rail, water and broadband systems, Washington frequently veers off the tracks — usually over the bill's contents and how to pay for it.

INVITERER: President Donald Trump vil møte amerikanske oljedirektører denne uken for å diskutere tiltak for å hjelpe næringen. En av mulighetene er nye tariffer på oljeimport fra Saudi-Arabia, ifølge Wall Street Journal.  Foto: Alex Brandon (AP)

Les også: Eksperten ser store muligheter i krisen: - Disse aksjene er mye mer interessante nå enn for fem uker siden

Har snakket med kamphanene

Onsdag sa den amerikanske presidenten at han hadde snakket med både russiske og saudiarabiske ledere, og at de vil avslutte priskrigen på olje innen få dager ved å kutte i produksjonen. Det kan i så fall ha en positiv virkning på oljeprisen.

Samtidig har Saudi-Arabia besluttet å pøse ut ytterligere 600.000 fat olje per dag fremover i tillegg til de 10 millioner fatene de allerede eksporterer. Kongedømmet forsøker å oversvømme markedet med olje for å lokke kjøpere av russisk olje til å kjøpe billig saudiarbisk olje.

– I beste fall vil aktørene bli enige om å fortsette å diskutere og overvåke markedssituasjonen. Både Saudi-Arabia og Russland vil faktisk slite med å i det hele tatt klare å produsere på samme nivå som i dag i månedene fremover på grunn av kollapsen i etterspørselen etter olje, som bunner i de globale covid-19-tiltakene, sier Rystad Energy-analytiker Bjørnar Tonhaugen i en melding.

Klikk på bildet for å forstørre. OVERSVØMMER OLJEMARKEDET: En oljetanker forlater en havn i Saudi-Arabia. Som svar på at Russland nektet å kutte ytterligere i oljeproduksjonen, økte Saudi-Arabia egen oljeproduksjon drastisk. Utviklingen kom som et stort sjokk på oljeindustrien.

OVERSVØMMER OLJEMARKEDET: Som svar på at Russland nektet å kutte ytterligere i oljeproduksjonen, økte Saudi-Arabia egen oljeproduksjon drastisk. Utviklingen kom som et stort sjokk på oljeindustrien.  Foto: Giuseppe Cacace (AFP)

I kombinasjon med vesentlig lavere etterspørsel etter olje som følge av tiltak knyttet til koronaviruset, er det usikkert hvor stor effekt en avtale mellom landene vil ha for å stabilisere oljeprisen.

Donald Trump har allerede fått kjenne den lave oljeprisens virkning på den amerikanske oljeindustrien: Onsdag gikk den store skiferolje-produsenten Whiting konkurs. Selskapet var den største oljeprodusenten i North Dakota, USAs nest største oljeproduserende stat - bak Texas.

Les også: Bedrifter i krise kan lære mye av familiebedriften til Svein (48): – Et glitrende eksempel

Karantene og reiserestriksjoner fører til stup i etterspørsel

Ifølge en rapport fra Rystad Energy onsdag, vil verdens etterspørsel etter olje gå ned 6,4 prosent i 2020 sammenliknet med fjoråret. Det skjer som en konsekvens av reiserestriksjoner, karantene og tiltak fra myndigheter verden over.

Rystad tror at verden vil trenge 22,8 millioner fat olje mindre i april i år sammenliknet med samme måned i fjor. Analyseselskapet spår for eksempel at bruken av olje til bensin og diesel vil falle med 5,5 prosent i år sammenliknet med 2019.

Les mer: Full priskrig på bensin og diesel: - Lenge siden vi har opplevd dette

Bruken av olje til fly-drivstoff vil gå enda mer ned, tror analytikerne. Rystad forventer at flytrafikken vil falle minst 21 prosent i 2020 sammenliknet med 2019, noe som utgjør rundt 99.700 flyturer per dag. Bruken av olje til drivstoff vil gå ned 26 prosent slik situasjonen ser ut i dag, ifølge anaytikerne.

– Mange fortvilede flyselskaper går mot store kostnadskutt og masseoppsigelser på et nivå vi aldri har sett tidligere som følge av kutt av flere ikke-essensielle ruter, skriver analytikerne.

Denne tweeten fra Flightradar24 viser flytrafikken med ett års mellomrom, illustrerer hvor mange fly som står på bakken nå sammenliknet med fjoråret:

Les mer: Ledigheten gir boligknekk: - Utenkelig at det ikke skjer

Les også: Norge nær tidenes strømsjokk - og det bør du glede deg til

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.