I en ny rapport fra den amerikanske storbanken Bank of America Merill Lynch, advarer de mot oljepriser ned mot 30 dollar fatet.

Det mener de kan bli en konsekvens fra Kina etter siste runde med president Donald Trumps tollvedtak mot kinesiske varer.

– Mens vi opprettholder prognose på 60 dollar fatet for neste år, innrømmer vi at en kinesisk beslutning om å gjenoppta kjøp av iransk olje vil sende oljeprisene utfor stupet, skriver selskapet ifølge CNBC.

Etter Trumps trussel om 10 prosent toll på omtrent 300 milliarder dollar i kinesiske varer, har det kinesiske handelsdepartementet truet med mottiltak.

Ustabilitet

Analytikerne i den amerikanske storbanken mener oljeustabiliteten øker igjen, og mener det er økt sannsynlighet for at Kina begynner å kjøpe olje fra Iran.

Amerikanske myndigheter mener Iran bidrar til å undergrave naboland, finansierer terror og truer vestlige land. Dette har ført til innføring av strenge sanksjoner mot Iran.

I november 2018 vedtok USA begrensede importkvoter for Kina, India og seks andre land for iransk olje. Det har de siste årene vært et stadig sterkere spenningsnivå mellom Iran og vestlige land, og spesielt USA.

Kan gå utover Norge

I 2016-2017 var det stor økning i arbeidsledigheten, spesielt på Sør- og Vestlandet i Norge. Flere økonomer mener dette hadde en sammenheng med den sterke nedgangen i oljeprisen. På det laveste tidspunktet i 2016 var oljeprisen (Brent Spot) nede på rett over 28 dollar fatet. Siden har prisen økt, og ligger nå på omtrent 60 dollar fatet.

Irans eksporter har redusert gjennom hele året, som følge av sanksjoner mot landet.

Landet eksporterer fortsatt 550.000 fat per dag, noe som er en nedgang fra 875.000 fat om dagen. Omtrent halvparten av iransk oljeeksport gikk til Kina i juni og july, ifølge S&P Global Platts.

– Iran vil benytte enhver anledning til å øke produksjonen, uavhengig av om det bryter med amerikanske sanksjoner. Strategien deres er å få Iran som en nær samarbeidspartner, for å stoppe amerikansk makt, sier analytiker Edward Bell i Emirates NBD.