Trumps hemmelige plan: Slik skal han knuse Kina

Her er president Donald Trumps hemmelige plan for å knekke Kina én gang for alle.

08.08.19 11:20

OSLO (Nettavisen) Verdens to største økonomier barker sammen til tidenes slagsmål. Handelskrigen er blitt en av de avgjørende kampene i vår tid, og kan bety mye for hvordan verden ser ut om få år.

De siste ukene har vært preget av mye uro og tøffe nedturer for både børsen og den norske kronen. Men hva er det som skapte handelskrigen - og hvorfor nå?

Arne Melchior er en av Norges fremste eksperter på internasjonal handel. Han mener det ikke blir noen handelsavtale mellom USA og Kina.

– Så lenge haukene har overtaket i Washington, blir det ingen avtale. Det er vanskelig å spå, det kan snu - men slik det ligger an nå blir det ingen avtale, sier Melchior til Nettavisen Økonomi.

Kina skal bli fattigere

Den norske eksperten mener dette egentlig ikke handler om toll på import. Det handler om en strategisk plan for å svekke Kina, og sørge for at USA sikrer sin plass som verdens supermakt.

– Dette er ikke bare handelspolitikk. Det skal svekke Kina, og gjøre dem fattigere – slik at de har mindre penger til å utvikle og kjøpe våpen. Dette er Trumps ideologiske bakteppe, understøttet av rådgivere som Peter Navarro og tidligere Steve Bannon, sier Melchior.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSPERT: Arne Melchior er seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).  Foto: Christopher Olssøn.

Helt siden Trump annonserte kandidaturet til president i juni 2015, ble Kina utpekt som en av hans viktigste valgkampsaker. Kina ble nevnt allerede et halvt minutt uti talen.

– Landet vårt er i alvorlig trøbbel. Vi vinner ikke lengre. Vi brukte å vinne, men vi gjør ikke det lengre. Når var sist gang vi så oss slå, for eksempel Kina, i en handelsavtale? De knuser oss. Jeg knuser Kina hele tiden. Hele tiden, sa Trump i talen som var startskuddet på det hele.

Økonomisk nasjonalisme

Melchior mener det er et tegn på en doktrine fra Steve Bannon og Donald Trump, som skal følges – uavhengig av utfallene.

Klikk på bildet for å forstørre.

STRATEG: Steve Bannon var sjefsstrateg for Trump, og har holdt en knallhard linje mot Kina helt siden starten av valgkampen.  Foto: Craig Ruttle (AP)

– Hvis landene fikk en handelsavtale ville mange av ulikhetene vært utjevnet. Det kunne Trump fått. Men det er åpenbart bredere motiver som ligger bak, sier han.

Steve Bannon var Donald Trumps hovedstrateg, og ledet valgkampen fra å ligge langt under i meningsmålinger mot Hillary Clinton til å slutt innkassere en knepen seier. Bannon mener seieren kommer som følge av det han kaller «økonomisk nasjonalisme».

– Det grunnleggende i økonomisk nasjonalisme er at vi kan ikke være en storslått nasjon uten først og fremst å tjene våre egne statsborgere, og spesielt arbeiderklassen, har Bannon sagt.

Gjenklang hos vanlige amerikanere

– Det er klart at dette budskapet fra Trump hadde gjenklang hos mange amerikanere. Eksport fra USA har stagnert de siste 20 årene, og det er millioner av amerikanere som ble hardt rammet av industrinedgangen, sier handelseksperten til Nettavisen Økonomi.

– Det hevdes ofte at Kina stjeler, enten det er patenter eller intellektuell eiendom, stemmer det?

– Det er først og fremst knyttet til såkalte «joint ventures», hvor selskaper som skal etablere seg i Kina må samarbeide med et kinesisk selskap. Når kontrakten utløper, får kineserne eierskap til teknologien. Det er bare en tredjedel av investeringene som er joint ventures, forklarer han.

På papiret har Kina fått et bedre patentregime etter de ble medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO), men Vesten er enige i at det fortsatt er mangler ved håndhevingen.

Listen over tøffe tiltak amerikanerne har innført mot Kina begynner å bli lang. Senest for noen dager siden annonserte Trump at han planlegger å innføre 25 prosent toll på 300 milliarder dollar i kinesiske varer.

Når USA innfører toll, er det ikke kineserne som direkte betaler. Det er dem som importerer varene fra Kina. Det har gjort at flere har hevdet Trumps handelspolitikk går utover vanlige forbrukere.

Peter Navarro, som er blitt Trumps ledestjerne i kampen mot Kina, er handelssjef i det hvite hus og har en doktorgrad i samfunnsøkonomi fra Harvard.

Navarro hevder hardnakket at den foreslåtte tollen ikke går utover amerikanske forbrukere. Selv om tollen skal innføres på produkter som iPhone, iPad og annen elektronikk produsert i Kina.

– Vi har sett toll på 25 prosent på de første 250 milliarder dollarene i kinesisk eksport har gitt null prisvekst. Det Kina vil gjøre er å bære byrden for tollen gjennom deres produkter, lavere eksport og mindre profitt, forklarer Navarro i et radiointervju.

Trump har bred støtte

Amerikansk politikk blir ofte ansett for å være polarisert. Men i handelspolitikken overfor Kina, har Trump full støtte.

Like etter Trump annonserte de nye tollreglene for å ytterligere legge press på Kina, kom minoritetsleder i senatet for demokratene, Chuck Schumer raskt ut med å støtte politikken.

– Vi må være tøff mot Kina. De har utnyttet oss. USA har tapt billioner av dollar og millioner av jobber fordi Kina har jukset. Å være tøff mot Kina er helt riktig vei, sa Schumer til New York Post.

Melchior mener det er en bred holdning i USA om at tøff politikk er det eneste som virker mot Kina.

– Det var langt mer kontroversielt da Trump innførte stål- og aluminiumstoll på Canada og Vest-Europa, forklarer han.

Eksperten mener det er større økonomiske problemer som herjer USA, og ikke bare Kina. Han mener derfor politikken ikke vil virke.

– USA har et stort handelsunderskudd, og det har blitt større og større desto mer Kina vokser. Men USA har underskudd med så og si hele verden, så trender over tid er den samme. Dette er et større økonomisk problem enn bare Kina. Denne politikken er dermed ikke riktig medisin, sier han.

– Men nå går jo den amerikanske økonomien langt bedre enn Vest-Europa, så de gjør vel noe riktig?

– Det har vært en positiv trend en god stund, også før Trump. Solsiden er mindre arbeidsledighet og økt produksjon. Samtidig er USA neddynget i gjeld, det er dermed spørsmål hvor lenge dette kan vare.

Manipulerer valuta

En kjent påstand fra Donald Trump og en rekke amerikanske politikere har vært at Kina manipulerer valutaen ved å holde den kunstig lav. Dette er en stor fordel for eksportnæringen, som blir betalt i for eksempel dollar.

– Det ble ansett for å være et stort problem rundt tusenårsskiftet. Men de siste årene har selv ikke amerikanerne ment dette var tilfellet. Kina har jobbet for å styrke valutaen i perioder. Vi må huske at det også er toneangivende økonomer i USA som mener Norge også er en valutamanipulator, og at vi burde kjøpe langt mer fra verden med våre oljepenger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.