*Nettavisen* Økonomi.

Trumps rådgiver etter «sjokkmelding» om Kina: - Tatt ut av kontekst

Handelsrådgiver Peter Navarro i Det hvite hus sier at handelsavtalen med Kina er droppet.

FORVIRRING OM AVTALE: Uttalelser fra Trumps handelsrådgiver Peter Navarro ble gjengitt som om handelsavtalen med Kina var droppet. Navarro sier at så ikke er tilfelle. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Meldingen om at handelsavtalen mellom USA og Kina er historie tilbakevises av Trump og rådgiver Navarro.

23.06.20 05:35

Trumps handelsrådgiver Peter Navarro sier uttalelsene hans ble tatt ut av kontekst etter at Fox News siterte ham på at handelsavtalen med Kina er droppet.

I en uttalelse gjengitt av Bloomberg sier Navarro at uttalelsene hans ble tatt ut av kontekst.

– De hadde ingenting å gjøre med fase én-avtalen, som fortsetter som før. Jeg snakket bare om mangelen på tillit vi nå har til det kinesiske kommunistpartiet etter at de løy om utspringet til Kina-viruset og påførte verden en pandemi, heter det i uttalelsen.

Også president Donald Trump tilbakeviser at avtalen er skrotet. På Twitter skriver han at avtalen er intakt, og at han håper Kina fortsetter å etterleve betingelsene i den.

Ble gjengitt på at avtalen var historie

I artikkelen på Fox News, som baserte sin sak på et TV-intervju i programmet "The Story", også det på Fox, heter det at handelsavtalen med Kina er historie. Ifølge Navarro hadde president Trump bestemt seg for å avslutte Kina-avtalen etter hvert som amerikansk etteretning skal være stadig mer sikre på at koronaviruset har sitt utspring i et Wuhan-laboratorium.

Navarro sier videre i artikkelen at USA først ble informert om spredningen av koronaviruset etter at første fase av handelsavtalen ble underskrevet 15. januar, noe som ble et «vendepunkt».

Les også: Ytterligere to Trump-medarbeidere koronasmittet

– Det skjedde på et tidspunkt der de allerede hadde sendt hundretusenvis av mennesker til dette landet for å spre viruset, og det var bare minutter etter at flyet lettet at vi begynte å høre om pandemien, sa Navarro mandag om signeringen av «fase én» av handelsavtalen.

Skrantende forhold

Det allerede skrantende forholdet mellom de to gigantene har surnet betraktelig etter at koronavirusutbruddet, som oppsto i Kina, har rammet USA hardt.

Les også: Trump antyder fusk i presidentvalget: - Blir vår tids skandale

President Donald Trump og regjeringen hans har flere ganger anklaget Beijing for å ikke være åpne om utbruddet.

Torsdag truet Trump igjen med å kutte båndene til Kina. Det skjedde en dag etter høytstående diplomater holdt samtaler med Beijing, og USAs handelsrepresentant sa han ikke så det som en reell mulighet å skille de to landenes økonomier, skriver Reuters.

Les også: MDG-lederen setter Trump-stempel på Solberg og Støre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag