Trygdeutgiftene kveler budsjettarbeidet

300.000 nordmenn på uføretrygd gjør budsjettarbeidet vanskelig for regjeringen.- De økende trygdeutgiftene tar kvelertak på budsjettarbeidet, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Søndag satte Bondevik-regjeringen i gang kampen om kronene på Thorbjørnrud Hotel på Jevnaker. I to og et halvt døgn skal statsrådene kjempe for sine hjertesaker mens finansminister Per-Kristian Foss (H) skal gjøre sitt beste for å snøre igjen pengesekken. Og etter det NTB forstår, er det duket for løftebrudd.

Regjeringserklæringen fra Sem satte tallfestede mål for skattekutt, kollektivtrafikk, veibygging, forskning og bistand – og de målene klarer ikke regjeringen å nå.

– Det å nå helt fram på alle felter blir vanskelig, medgir Bondevik.

For de to siste årene har børsfall, lavere vekst i økonomien og lavere vekst i petroleumsfondet gitt mindre inntekter til staten enn regjeringen anslo da den utarbeidet regjeringserklæringen på Sem.

Opptakten til regjeringens budsjettkonferanse ble preget av en høylytt krangel mellom Kristelig Folkeparti og Høyre. Sterke krefter i KrF mener pengene heller bør gå til bistand, psykiatri og kommuneøkonomi enn til skattelette. Men Høyre vant: D et er klart for lavere toppskatt og høyere bunnfradrag neste år.

Flere medier melder at det vil bli innført utbytteskatt i 2006. Da kan også den såkalte delingsmodellen fjernes. Samtidig vil man redusere formuesskatten.

Antall personer på uføretrygd og sykelønn øker nå så mye at det tar mesteparten av veksten i økonomien. Finansministeren vet ikke hva han skal gjøre for å snu trenden.

– Hadde jeg hatt et enkelt svar på det, skulle jeg gitt det. Det er ikke lett å snu en slik trend. Men det er en tragedie at 300.000 nordmenn nå er ute av arbeidslivet i arbeidsfør alder. Vi trenger dem ute i jobb, fastslår Foss.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag