Denne uka møtes politikere og næringslivsaktører i Arendal. Arendalsuka regnes som Norges største politiske møteplass, og i den anledning har Dagsavisen spurt de største statlige aktørene som skal være til stede, hvor store budsjetter de kommer til å rutte med under den politiske festivalen.

Avisen spurte 49 statlige aktører, blant de universiteter, tilsyn, direktorater og departementer, 39 valgte å svare. Resultatet viser at over 5 millioner offentlige kroner vil bli brukt under den politiske festivalen.

- En offentlig sektor som er helt på ville veier

Rundspørringen til Dagsavisen viser at i snitt bruker aktørene 140.000 kroner på Arendalsuka. Universitetet i Bergen topper listen med en sum på 700.000 kroner, mens Fiskeridirektoratet skal bruke minst med sitt budsjett på 22.000 kroner. Disse tallene får Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å reagere.

- Dette er pengesløseri. At 50 statlige etater med sine kommunikasjonsavdelinger er der nede er ikke bare pengesløseri, det er uttrykk for en utvikling i offentlig sektor som er helt på ville veier, sier Vedum til FriFagbevegelse. Han kaller Arendalsuka en «statsfinansiert elitefest».

Forsvarer pengebruken

Andre private aktører bruker enda mer penger. NHO skal bruke 900.000 kroner, og LO skal bruke 700.000 kroner på årets Arendalsuke. Begge organisasjoner forsvarer pengebruken med at det er omfattende utgifter for å avholde arrangementer, og for å betale overnatting for ansatte og tillitsvalgte, skriver FriFagbevegelse.

LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø vil ikke være med på at Arendalsuka er en «statsfinansiert elitefest», men at det er høyst nødvendig å bruke ressurser på å sette arbeidslivsspørsmål øverst på den politiske dagsorden.