Hovedindeksen ved Oslo Børs falt rett etter børsåpning med 1,5 prosent. 55 minutter etter åpning var børsfallet moderert til 1,2 prosent, og ved 11.30-tiden var børsfallet på 1 prosent.

En nedgang på morgenen for børsens to største selskaper Equinor og DNB var da snudd til oppgang. Til slutt endte hovedindeksen ned 1,37 prosent til 1204,44 poeng.

Nedgangen på Oslo Børs kommer etter en kraftig nedgang i de internasjonale aksjemarkedene. Det er igjen en reaksjon på et offentliggjort rentereferat fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve.

I referatet fra det forrige rentemøtet fremkommer det at rentehevingene kan komme tidligere enn antatt. Rentehevinger rammer spesielt teknologisektoren, og den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med hele 3,1 prosent onsdag kveld norsk tid.

Les også: Derfor snudde Trump i siste liten: - Det hadde blitt helt fryktelig

Renteoppgang

Renten på lån med lang løpetid hadde steget godt i forkant av referatet og steg videre etter at det ble kjent. Den viktigste amerikanske tiårige statsrenten er nå oppe på 1,73 prosent etter å ha vært nede på 1,33 prosent for en måned siden.

DNB Markets peker på at kursoppgangen til teknologiselskapene har steget spesielt som følge av pengepolitikken under pandemien. Denne politikken har bestått av rekordlave renter og mye tilførsel av likviditet til markedene.

Teknologiselskaper er såkalte vekstselskaper der inntjeningen ventes å komme langt frem i tid. De lange rentene er spesielt viktige for disse selskapene, fordi verdiene av den fremtidige inntjeningen blir høyere jo lavere rentene er frem i tid.

- Det har sett så langt år er at børsene er litt ned. Det er ikke dramatisk, men det er store forskjeller. Vekstaksjer er mye ned, men ikke verdiaksjer, så det er en klar rotasjon, sa investeringsdirektør Robert Næss i Nordea på et aksjemøte torsdag morgen.

De store taperne på Oslo Børs torsdag er typiske vekstselskaper, som hydrogenselskapet NEL. Næss fremhevet på møtet at taperne er selskaper med en høy verdsettelse i aksjemarkedet.

Les også: Professor ber Canada forberede seg på det utenkelige: - USA kan bli styrt av et høyrevridd diktatur innen 2030

Bekymret for prisstigningen

Handelsbanken skriver i morgenrapporten at bakteppet i USA er større bekymring rundt den høye inflasjonen. Markedet priser ifølge banken nå 80 prosent sannsynlighet for at den første rentehevingen i USA kommer allerede i mars.

I tillegg skal den amerikanske sentralbanken avslutte sine verdipapirkjøp innen midten av februar. Disse kjøpene har vært med på å tilføre markedet likviditet og å holde rentene nede.

DNB Markets skriver i morgenrapporten at en den viktigste underliggende årsaken til renteoppgangen, er forventninger om heving fra sentralbanken.