*Nettavisen* Økonomi.

Tungt løft for ny Statoil-sjef

Helge Lund tar om få dager over en organisasjon som fortsatt er sterkt preget at korrupsjonsskandalen som ble rullet opp i fjor høst.

02.08.04 10:49

Den rådyre konsulentavtalen med Horton Investment kostet Helge Lunds forgjenger Olav Fjell jobben. Om to uker overtar Helge Lund roret etter fungerende konsernsjef Erling Øverland. En av de første oppgavene han må ta fatt på, er å løfte selvbildet til de 19.000 som står på Statoils lønningsliste.

- Svært trist

Før helga fikk Statoil et nytt slag i ansiktet da det amerikanske justisdepartementet ga beskjed om at de vil granske Iran-saken. Granskingen kommer på toppen av de «uformelle» undersøkelsene som det amerikanske kredittilsynet SEC har iverksatt.

Før sommeren fikk Statoil et forelegg på 20 millioner kroner fra Økokrim for ikke å ha avviklet Horton-avtalen da Statoils egne vaktbikkjer slo alarm. I oktober må Statoil ta stilling til om de vil vedta boten eller bringe saken inn for retten.

- Horton-saken er for Statoil en svært trist sak, oppsummerte Erling Øverland da han la fram resultatet for årets andre kvartal på en pressekonferanse mandag.

Optimist

Den nedslående beskjeden fra det amerikanske justisdepartementet ville han ikke kommentere.

- Vi har ikke fått noen formell henvendelse fra det amerikanske justisdepartementet, og kan derfor ikke gi noen utfyllende kommentarer, sa Øverland.

Statoil-toppen ville heller ikke spekulere i hvilke konsekvenser saken kan få for det norske selskapet, men forsikret at amerikanerne på samme måte som Økokrim vil få tilgang til intern informasjon om Horton-avtalen.

Iran-saken til tross, Øverland mener at Helge Lund 16. august tar over styrestikka i et selskap som er godt posisjonert for framtida.

- Etter min mening er det et sterkt Statoil med motiverte medarbeidere som tar fatt på neste etappe under ledelse av Helge Lund, framholdt den konstituerte konsernsjefen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.