Gå til sidens hovedinnhold

Turbo-shopperne holder hjulene i gang

Veksten i norsk økonomi var langt lavere enn ventet i andre kvartal. Kjøpekåte nordmenn er nesten alene om å holde hjulene i gang.

Økonomien vokste med beskjedne 0,3 prosent i årets andre kvartal, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Økonomene hadde på forhånd ventet seg en vekst på 0,8 prosent. Beregningene er basert på tall fra nasjonalregnskapet.

I første kvartal var veksten minus 0,3 prosent, slik at den økonomiske veksten så langt i år er null.

Kjøpeiveren blant folk flest er blant de få impulsene som bidrar til å holde økonomien oppe. Både industriproduksjonen og investeringene fortsatte å falle kraftig i andre kvartal.

Forbruket hos privatpersoner og ideelle organisasjoner steg med 1,3 prosent fra første til andre kvartal Det var særlig mote- og møbelbutikkene som fikk merke folks økende kjøpeiver.

I næringslivet var det få lyspunkter i andre kvartal. Bedriftene fortsatte å kutte kostnader og barbere staben. Den kraftintensive industrien opplevde imidlertid et oppsving, slik at den tradisjonelle vareeksporten fra Norge økte med nesten 5 prosent i andre kvartal.

Det var markert oppgang i utskiping av både kjemiske råvarer, kjemiske og mineralske produkter og metaller. Det var også oppgang i eksport av raffinerte oljeprodukter, ifølge SSB.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft