Gå til sidens hovedinnhold

TV 2: NHO sier nei til alle lønnstillegg i år

Det er TV 2 som melder dette. De skal ha innsyn i NHOs forslag til ny forhandlingsfullmakt.

- Vi har vedtatt en stram fullmakt som gjenspeiler den dramatiske situasjonen som norske bedrifter står i. Det er ikke rom for sentrale tillegg i år, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til Nettavisen gjennom sin kommunikasjonsrådgiver.

-Oppgjøret skal sørge for at vi redder jobber, sikrer/styrker konkurransekraften og legger til rette for omstilling. Bedriftene kan ikke bære økte personalkostnader i år, sier han.

Null

Fredag møter representantskapet i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) for å gi forhandlingsfullmakt før årets lønnsoppgjør.

I forslaget, som TV 2 har kjennskap til, legger NHO opp til et nulloppgjør på grunn av korona-situasjonen. Det inkluderer null endring i tariffavtalene.

Null-oppgjøret blir også foreslått for bedrifter som i liten grad ble rammet, og bedrifter som også tjente på den ekstreme situasjonen.

NHO frykter en smitteeffekt hvis noen bedrifter likevel gir lønnstillegg, som kan gjøre at bransjer og offentlig sektor også må gi tillegg.

NHO frykter også at lønnstillegg i noen bransjer kan skape problemer for rekruttering av nytt personell til bransjer som ikke har økonomi til å løfte lønningene.

Partene i næringslivet startet forhandlinger i mars, men disse ble stoppet og utsatt på grunn av koronaviruset. Etter planen skal partene i næringslivet gjenoppta forhandlingene 3. august.

-Dette er en tøff krise for bedriftene – og situasjonen er fortsatt svært alvorlig. Over halvparten av våre bedrifter har opplevd sviktende omsetning. Alt vi gjør nå må dreie seg om å bevare og skape nye private arbeidsplasser, sier Almlid.

- Krisen er langt ifra over. Nå må partene i arbeidslivet ta ansvar. Først hviler det ansvaret på frontfaget, og deretter må alle i både privat og offentlig sektor følge lojalt opp. Både sentralt og lokalt, sier han.

Kommentarer til denne saken