Gå til sidens hovedinnhold

TV-aksjonen: – Det er helt dødsrått!

TV-aksjonen hadde mandag morgen samlet inn 215,7 millioner til Verdens Naturfond (WWF) og deres arbeid mot plast i havet.

Kronerullingen tok seg kraftig opp, etter både Vipps-trøbbel og at 23 kommuner boikottet aksjonen på grunn av WWFs rovdyrpolitikk.

– Dette har vært et annerledes-år på alle måter. Jeg er utrolig takknemlig for alle som har bidratt i kampen for å ta vare på havet og menneskene som er avhengige av det, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF til NTB.

Nær 216 millioner som er samlet inn morgen morgen, er likevel et stykke unna rekorden til Kirkens Bymisjon på 257.449.536 kroner i 2018.

- Det er fortsatt mulig å vippse, minner Andaur om.

Litt mindre enn i fjor

Nesten en firedel av pengene kommer fra regjeringen, som søndag kveld opplyste at de bevilger 50 millioner kroner til TV-aksjonen.

– Dette er en viktig sak som vi har jobbet mye med de siste årene, sa statsministeren da hun deltok i NRKs sending søndag kveld.

Statsministeren delte søndag ettermiddag et bilde på Twitter tatt da hun besøkte Runde fuglefjell på Herøy i fjor. Bildet, som er tatt av NTB-fotograf Heiko Junge, viser hva plastforsøpling kan føre til i norsk natur.

Solberg pekte på at engasjementet for saken er stort blant de yngre generasjonen i Norge.

– De fleste brevene jeg får fra barn, dreier seg om plast i havet, røpet hun.

I fjor samlet TV-aksjonen inn 240,5 millioner kroner til Cares arbeid for kvinners rettigheter. Det utgjør 40,34 kroner per innbygger.

- Svarte belte i TV-aksjon

Ved 23-tiden var det talt opp 215 millioner kroner, ifølge opptellingen på blimed.no, omtrent det samme som fjorårets aksjon hadde på samme tidspunkt. Beløpet tilsvarer over 40 kroner per innbygger.

– Det er helt dødsrått. Det er helt, helt utrolig. Jeg tror vi har svart belte i å arrangere TV-aksjon, med alle de utfordringer som vi har hatt, sa Karoline Andaur, generalsekretær i WWF, da pengene ble talt opp for siste gang på NRKs sending.

Når det gjelder byer i Norge så var det Oslo som samlet inn mest per innbygger med 53,05 kroner. Etter dem fulgte Stavanger (48,9), Sandefjord (47,15), Trondheim (46,47) og Sandnes (44,14).

Omstridt

Aksjonen har vært omstridt, og ifølge WWF har 23 kommuner sagt at de ikke stiller opp. Det er flere ulike grunner til at kommunene ikke vil delta, men mange oppgir at de er uenige med WWF i flere standpunkt.

Det er flere dager siden de første kronene begynte å rulle inn, og allerede fredag hadde WWF fått inn mer enn 39 millioner kroner til saken.

Søndag kveld delte statsminister Erna Solberg et bilde fra Runde fuglefjell i Herøy som viser et fuglerede bygget av plast.

«Det eksemplifiserer godt hvordan plast i havet ødelegger og dreper naturen. Det kan vi ikke akseptere», tvitrer Solberg, som oppfordrer folk til å støtte WWF.

Hun og regjeringen donerer 50 millioner kroner til TV-aksjonen.

– Dette er en viktig sak som vi har jobbet mye med de siste årene, sa statsministeren da hun deltok i NRKs sending søndag kveld.

– De fleste brevene jeg får fra barn, dreier seg om plast i havet, røpet hun.

Vipps-trøbbel

Sendingen startet klokken 20. Få minutter etter opplevde Vipps trøbbel.

– Alt fungerer igjen nå, men vi hadde noen små problemer i starten av sendingen siden alle skulle inn samtidig, men nå er det i orden igjen, forteller pressekontakt i Vipps, Hanne Kjærnes til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken