Gå til sidens hovedinnhold

TV-krigen: Trond Giske og Haddy Njie vippet NRK av pinnen

Torsdag kveld bød på en spektakulær TV-duell da storsatsinger fra NRK og TV 2 krasjet i sendetidspunktet.

«Debatten» med Fredrik Solvang er et av NRKs flaggskip som i snitt har samlet 399.000 seere på torsdager i 2019, med en gjennomsnittlig andel på 34 prosent av seeruniverset. På det meste har godt over halvmillionen sett programmet ved to anledninger, da temaene var strømpriser (31. januar) og bloggermakt og kroppspress (19. mars).

Denne uken tok Solvang opp et brennbart tema i form av kritikken som har haglet mot nettstedet Resett, men programmet fikk knallhard konkurranse da Trond Giske og Haddy Njie brøt tausheten rundt metoo-stormen de har stått i siden før jul 2017. De snakket ut i en spesialutgave av dokumentarserien «Mitt lille land» på TV 2.

Fredag formiddag kom fasiten som viser at TV 2 slo NRK og vant TV-krigen: «Debatten» på NRK1 hadde 336.000 seere og 33 prosent markedsandel i sendetidspunktet fra klokken 21.40 til 22.40. TV 2s intervju med Giske og Njie fikk 351.000 seere og en andel på 35,8 prosent.

TV 2-glede

- Vi er opptatt av å vise frem det vi lager til så mange som mulig. Likevel er det spesielt gledelig at vi i den kommersielt interessante målgruppen i alderen 20 til 49 år har nesten 40 prosent andel, mens NRK på samme tidspunkt er nede på rundt 16 prosent, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Nettavisen Økonomi.

Les også

Njie til Giske da omstridt VG-sak ble publisert: - Nå er det over. Nå kan du ikke forsvare deg


Medieanalytiker Morten Wiberg i Carat sier TV 2 viser styrke med å hamle opp med NRKs «Debatten».

- Og det på en ellers ganske laber TV-dag. I snitt brukte seerne 90 minutter på TV-titting torsdag kveld, mot normalen på rundt to timer, sier han.

Varsler trakk seg

Solbrække presiserer at de gjerne skulle hatt med noen av varslerne i saken mot Trond Giske i programmet. Kort tid før sendestart ble det kjent at en av varslerne hadde trukket seg.

– Premissene som lå til grunn gjorde at jeg ikke følte det var riktig å bidra i denne filmen, sier Giske-varsler Sunniva Andreassen til NRK.

- Det var viktig for oss å se på Arbeiderpartiets håndtering av varslene mot Giske og mediedekningen av saken. Det ville vært en styrke å ha med en av varslerne, medgir Solbrække.

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum skriver i sin kommentar at «TV 2-programmet og intervjuet med Trond Giske og Haddy N'jie er et sterkt oppgjør med nestleder Hadia Tajik, som uttalte at hun var rystet som politiker, menneske og som jurist.»

- Jurister har sagt til meg at de ikke blir rystet som jurist av vanlige lovbrudd. Det etterlatte inntrykket er at det var snakk om veldig alvorlige lovbrudd, sa Giske i dokumentaren.

Les også

Fra vanlig hverdag til total katastrofe etter varsler fra miljøet rundt Hadia Tajik

- Hovedinntrykket fra Giske og N'jie er at Trond Giske ble kjørt opp mot veggen av pressen og ledelsen i Arbeiderpartiet, og kom i en situasjon hvor han ikke kunne forsvare seg mot udokumentert kritkk fra anonyme kilder. Til gjengjeld tok Giske selvkritikk på at han ikke hadde vært bevisst på ubalansen han som voksen leder hadde i forhold til yngre kvinner, og karakteriserte det som "naivt og feil", skriver Stavrum i sin kommentar.

Kommentarer til denne saken