*Nettavisen* Økonomi.

Tvangsoppløser ved kvinnemangel

Regjeringen Stoltenberg har bestemt at allmennaksjeselskaper som ikke har mange nok kvinner i styret, kan bli oppløst eller få en sviende bot.

08.12.05 20:06

Norske allmennaksjeselskaper (ASA) får to år til for å ordne opp i kjønnsrepresentasjonen i styrerommene. Selskapene som ikke tilfredsstiller kravet om en kvinneandel på 40 prosent kan fra januar 2008 bli tvangsoppløst eller straffet med dagbøter i millionklassen.

Ved inngangen av juli var det kun 68 av 519 selskaper som oppfylte kravene. Kvinneandelen i styrene er i gjennomsnitt 16 prosent.

- Tiden er overmoden
De nye reglene trer i kraft allerede i januar, men allerede etablerte selskaper for altså to år til for å oppfylle kravene. Nye selskaper må oppfylle kravene for å bli registrert.

Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag la en stolt Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem frem de nye reglene sammen med justisminister Knut Storberget.

Bakgrunn:
I desember 2003 vedtok Stortinget følgene regler for kjønnsrepresentasjonen i styret på allmennaksjeselskaper:

¿ I et styre på to eller tre medlemmer, skal begge kjønn være representert.

¿ I et styre på fire eller fem, skal hvert kjønn være representert med mist to.

¿ I et styre på seks til åtte medlemmer, skal hvert kjønn være representert med minst tre.

¿ I et styre på ni eller flere medlemmer, skal hvert kjønn være representert med minst 40 prosent.

De samme kravene gjelder for statsaksjeselskaper, statsforetak, helseforetak og interkommunale selskaper.

Det er stilt en rekke spørsmål fra næringslivet om hvordan de nye reglene skal håndheves.

- Vi mener tiden er overmoden for å få kvinner inn i styrerommene, sa likestillingsminister Karita Bekkemellem under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Vil lage sikkerhetsventil
Selskaper som ikke oppfyller kravene innen tidsfristen, risikerer å bli tvangsoppløst. Men ifølge justisminister Knut Storberget vil regjeringen innføre en sikkerhetsventil. Dette vil skje i form av en regel som gir regjeringen adgang til å hindre tvangsoppløsning i tilfeller der «vesentlige samfunnsmessige hensyn tilsier det».

Andre alternativer for straff kan være tvangsmulkt.

Justisministeren ville under dagens pressekonferanse ikke gå inn på hvor store bøter det kan bli snakk om, men Karita Bekkemellem var opptatt av at bøtene skulle svi.

- Skal man innføre dette så må det jo være et alternativ som svir, sa Bekkemellem.

- Nå er det ingen vei tilbake. Dette handler om makt og innflytelse, og er et historisk øyeblikk, sa Bekkemellem på pressekonferansen.

Vil heller ha bøter
Direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Sigrun Vågeng, mener det er «noe spesielt» at man ifølge de nye reglene skal kunne tvangsoppløse et selskap.

- Vi registrerer at regjeringen legger inn to år overgangstid, men vi syns sanksjonsreglene er noe spesielle, sier Vågeng til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi ser at justisministeren vil åpne opp for å gjøre vurderinger rundt dette, og vi vil gå til regjeringen om dette, fortsetter Vågeng.

Hun mener bøter er en reaksjon som står mer i stil med det regelbruddet det vil være å ikke ha nok kvinner.

- Vi i NHO skal selvfølgelig følge loven, og vi vil fortsette arbeidet for å få flere kvinner i norske styrerom, sier Vågeng

Rystet over de nye reglene
Høyres kvinnepolitiske leder, Linda Hofstad, sier hun er rystet over at regjeringen åpner opp for tvangsoppløsning av selskaper.

- Det er helt ubegripelig at regjeringen ikke har lyttet til Høyres forslag om å endre sanksjonene til bøter, sier Hofstad i en pressemelding.

Ifølge Hofstad bryter trusselen om tvangsoppløsning med prinsippet om eiendomsrett.

- Det er helt vanvittig at regjeringen skal kunne fjerne norske bedrifter med et pennestrøk, dersom de ikke har bred nok representasjon i styrene sine. Med bøter som sanksjon ville det vært langt mer realistisk at loven ville bli tatt på alvor og at bedriftene hadde gått inn for å oppfylle lovens krav, sier Hofstad.

Hva mener du om de nye reglene? Diskuter saken i Veggavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag