*Nettavisen* Økonomi.

Tvunget til å kutte prisen

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Ordreboken i Catch-emisjonen var så råtten at tilretteleggerne ble tvunget til å kutte prisen drastisk på aller siste tegningsdag. Sveaas kan tape 127 millioner på kuttet.

26.03.04 13:46

Etter hva TV2 Nettavisen erfarer, var ordreboken for Catch-aksjer svært tynn forut for siste dag av tegningsperioden. Tilretteleggerne, Enskilda Securities og Pareto Securities, ble derfor tvunget til å senke kursintervallet betraktelig.

For tilretteleggerne er det pinlig å ha bommet såpass på prisingen av selskapet. For Christen Sveaas og de andre aksjonærene, betyr det svinnende verdier.

- Råtten ordrebok

- Jeg hører ordreboken er råtten, sa en corporate-medarbeider i et av meglerhusene som ikke er involvert i Catch-emisjonen til nyheten om det nye kursintervallet.

Det faktum at kursintervallet senkes siste dag av tegningsperioden bærer også bud om det. Det opprinnelige prisintervallet var på mellom 23 og 29 kroner da tegningsperioden startet 15. mars, mens det i dag ble senket til mellom 19 og 23 kroner.

- I lys av hvordan aksjemarkedet har utviklet seg den siste tiden, så hadde de nok lagt seg for høyt, mener analytiker Ole Petter Kjerkreit i First Securities som følger bredbåndsmarkedet.

Og det gjenstår fortsatt å se om emisjonen på rundt 100 milliioner kroner og nedsalget på omtrent like mye, lar seg plassere. Tegningsfristen går ut klokken 12 i dag for private og klokken 15 for institusjonelle tegnere.

Fra toppen av det opprinnelige kursintervallet til bunnen av det nye, er det hele 10 kroner, og Sveaas´ Catch-aksjer kan bli 127 millioner kroner mindre verdt fra toppen. For administrerende direktør Kjell Ivar Hansen betyr dette fallet drøyt 36 millioner kroner.

Og mange synes nå å tro at kursen ender i bunnen av intervallet - på 19 kroner.

NextGenTel ødelegger

For Sveaas & Co. blir det også spennende om nedsalget blir vellykket. I forbindelse med børsnoteringen skal de eksisterende aksjonærene selge 4.750.000 aksjer. Da NextGenTel gikk på børs, ble nedsalget en flopp og de eksisterende aksjonærene endte i stedet opp med å kjøpe flere aksjer for å få i havn emisjonen.

Børsintroduksjonen av NextGenTel, et annet bredbåndsselskap, i desember ifjor, har nok lagt en demper på interessen for Catch. NextGenTel falt under emisjonskurs første dag på børs, og ligger fortsatt under emisjonskursen på 25 kroner.

NextGenTel henvender seg til både privat- og bedriftsmarkedet, mens Catch har fokus på bedriftsmarkedet med rundt 90 prosent her. Derfor var det trolig en nesestyver for Catch at NextGenTel nylig stakk av med kontrakter med både Hydro og Statoil.

Frykter prispress

Kjerkreit i First Securities tror imidlertid ikke markedets bekymring går på om selskapet vil få kunder, men hvorvidt det vil være økende prispress på inntekter fra tilknytning og abonnement i bedriftskundesegmentet i denne bransjen fremover.

Målt i omsetning er de to selskapene jevnstore; NextGenTel omsatte for 298 millioner kroner ifjor, mens Catch omsatte for 258 millioner ifjor. Men NextGenTel tapte 54 millioner kroner, mens Catch tjente 21,7 millioner kroner etter skatt.

Dersom Catch-kursen ender på 19 kroner, vil Catch prises likt som NextGenTel i forhold til EBITDA (driftsresultat før avskrivninger) for 2004-forventningene, basert på analytikerestimater.

Men det er ikke gitt at de to selskapene skal prises helt likt, mener Kjerkreit. Han viser til at det ene selskapet tjener penger og har cash, mens det andre taper penger og har gjeld.

Til gjengjeld kan NextGenTel vise til den klart sterkeste veksten. En underliggende inntektsvekst på nesten 75 prosent i fjerde kvartal 2003 i forhold til samme kvartal året før, mot Catch med en underliggende inntektsvekt på omkring 21 prosent i samme periode.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.