Berlins lokale myndigheter kan komme til å kjøpe ut Berlins største utleiere etter at lokale aktivister mobiliserte nok underskrifter til å få avholdt en folkeavstemning.

Opprøret skjedde som følge av en dom fra tysk høyesterett som omgjorde Berlins vedtak om et tak på leiepriser i hovedstaden. Vedtaket frøs i utgangspunktet leienivået på 1,5 millioner av Berlins leiligheter i fem år fra juni 2019, men retten mente at tiltaket var ulovlig.

Folkebevegelsen ved navn Deutsche Wohnen und Co. Enteignen samlet mer enn 350.000 underskrifter - betydelig mer enn antallet som kreves for å sette i stand en folkeavstemning, som er 175.000 signaturer.

Forslaget, som kan komme til å koste nærmere 80 milliarder kroner, er blant annet støttet av venstreradikale Die Linke, som deltar i den lokale delstatsregjeringen.

Aktivister sier de er lei de store økningene i leiepriser i Berlin, og på sine egne sider omtaler Deutsche Wohnen und Co. Enteignen utviklingen i leieprisene som «galskap». I motsetning til i Norge, leier de fleste innbyggerne i Berlin og store deler av resten av Tyskland boligen sin.

– Leien er fordoblet i løpet av de siste ti årene. På samme tid har lønningene knapt økt. Spesielt innenfor S-bane-ringen (området som innebefatter sentrale Berlin, red. anm) har folk nesten ikke råd til leien lenger. Med denne folkeavstemningen vil vi gjøre et opprør mot galskapen med leieprisene, heter det blant annet.

Norske Tollefsen utsatt

Dermed skal innbyggerne 26. september stemme over hvorvidt Berlins lokale myndigheter skal kjøpe ut eiendomsselskaper med 3.000 leiligheter eller mer i byen. Datoen er den samme som for forbundsdagsvalget i Tyskland.

Ivar Tollefsen-eide Heimstaden har kjøpt seg kraftig opp i Tyskland og Berlin det siste året, med kjøp av cirka 4.000 leiligheter i den tyske forbundshovedstaden i fjor høst. I tillegg kjøpte Heimstaden 1.732 leiligheter i Berlin og seks nord- og øst-tyske byer rett før sommeren.

Dersom innbyggerne i Berlin stemmer for å kjøpe ut eiendomsselskapene, kan de lokale myndighetene aktivere en del av den tyske grunnloven som aldri før har blitt brukt, nemlig at myndighetene kan overta grunn, naturressurser eller produksjonsmidler mot betaling.

I så fall kan byens største utleiere, inkludert Heimstaden, måtte selge leilighetene sine til myndighetene til en «rimelig pris». Kommunikasjonsdirektør Christian Dreyer skriver i en e-post til Nettavisen Økonomi at Heimstaden ved utgangen av andre kvartal eide 7.258 leiligheter i Tyskland, hvorav majoriteten var i Berlin.

– Hvordan ser dere på den kommende folkeavstemningen?

– Et velfungerende boligmarked er viktig. Derfor synes vi det er bra at det er et stort folkelig engasjement om boligpolitiske spørsmål, svarer Dreyer.

Boligmarkedet har lenge vært en kilde til stor frustrasjon blant byens innbyggere. Leieprisene har økt 43 prosent i Berlin de siste fem årene, samtidig som lønnsveksten har vært relativt lav. Det har heller ikke kommet særlig mange nye boliger til i Berlin de siste årene.

– Hvilken betydning kan det ha for deres aktivitet og eiendom i Berlin dersom folkeavstemningen tipper mot ekspropriasjon?

– Avstemningen har ingen bindende virkning politisk, og de mange juridiske, økonomiske og administrative utfordringene kommunen vil få ved å eventuelt følge opp dette gjør det lite sannsynlig at det blir realisert, svarer kommunikasjonsdirektør Dreyer.

Les mer: Audi bekrefter ryktene: Kutter ut diesel- og bensin-biler

– Mange berlinere vil nok stemme for ekspropriasjon

Norske Henrik Ulven i Berlin Property Invest eier rundt 200 leiligheter i Berlin, og står ikke i fare for å bli kjøpt ut i kjølvannet av folkeavstemningen. Ulven er enig i Dreyers vurdering av at en ekspropriasjon er lite sannsynlig.

– Mange berlinere vil nok stemme for en ekspropriasjon fordi nærmere 80 prosent leier, og det kan være at det er flertall for noe slikt. Men leilighetene må eventuelt kjøpes ut til markedspris, og da snakker vi om store summer som skal finansieres av offentlige fond eller eiendomsselskap, sier Ulven.

Han mener det er nok offentlige reguleringer i Berlin og Tyskland som begrenser umoralsk høye leiesummer, og mener det ikke ville utgjort en stor forskjell for leietakerne dersom ekspropriasjon ble utfallet.

– Offentlige forvaltere er etter min erfaring dårligere og gjør mindre investeringer i bygget både med tanke på oppgraderinger og klimatiltak som isolasjon, sier Ulven.

Les også: Røkkes Aker og Witzøes Salmar i partnerskap om lakseoppdrett til havs