*Nettavisen* Økonomi.

Tyske eiere tar utbytte på over 300 millioner fra vindpark i Vestland

Tre utenlandske investeringsfond fra Luxembourg og Storbritannia overtok i oktober det formelle eierskapet av Midtfjellet, men samtlige fond er kontrollert av tyske Aquila Capital, som eier 97 prosent av selskapet

MIDTFJELLET: Tre utenlandske investeringsfond fra Luxembourg og Storbritannia overtok i oktober i fjor det formelle eierskapet av Midtfjellet, men samtlige fond er kontrollert av tyske Aquila Capital, som eier 97 prosent av selskapet  Foto: Jan Kåre Ness (NPK)

Vindparken leverte et underskudd på over 7 millioner. Likevel tok eierne et gigantisk utbytte.

07.05.20 10:39

Midtfjellet Vindkraft holder til på Fitjar i Vestland fylke, og driver Midtfjellet Vindkraftverk, som teller 55 vindturbiner. Disse produserte i 2019 rundt 490 GWh, og gir nok energi til omtrent 25.000 husstander.

Tre utenlandske investeringsfond fra Luxembourg og Storbritannia overtok i oktober det formelle eierskapet av Midtfjellet, men samtlige fond er kontrollert av tyske Aquila Capital, som eier 97 prosent av selskapet. Fitjar Kraftlag eier for øvrig de resterende 3 prosentene.

Til tross for at Midtfjellet leverer et underskudd på over 7 millioner kroner for 2019, tar eierne et utbytte på 323,5 millioner kroner fra Midtfjellet Vindkraft.

Det var avisen Sunnhordaland som først omtalte tallene.

Solid egenkapital

Selskapet hadde i starten av året egenkapital på rundt 1 milliard kroner. Etter utbyttet på over 300 millioner kroner, sitter Midtfjellet igjen med egenkapital på 673,6 millioner kroner og gjeld på 474,1 millioner kroner.

Aquila Capital åpnet et kontor i Norge i 2017, og trappet for alvor opp satsingen på fornybare investeringer i Norden. Aquila har gjennom flere år investert milliarder i nordisk vindkraft og vannkraft.

Senest i 2019 kjøpte Aquila opp aksjene i Øyfjellet Wind, og vindparken Øyfjellet nær Mosjøen skal stå ferdig i 2021. Eolus står for utbyggingen, og strømmen som genereres fra vindparken skal gå til aluminiumsverket til Alcoa i Mosjøen.

– Prosjektet Øyfjellet er ikke bare imponerende på grunn av størrelsen og de tekniske egenskapene, men det viser også hva som skal til for å skape en bærekraftig fremtid for generasjonene fremover, sa Roman Rosslenbroich, direktør i Aquila Capital, i en pressemelding.

Aquila forvalter i dag 118,9 milliarder kroner i verdier. I 2019 kjøpte og solgte den tyske gruppen for 105,6 milliarder kroner, inkludert investeringer i 5 GW fornybar energi, europeisk eiendom og infrastrukturprosjekter.

Les også: Miljøvernere søker om å sprenge BMW i Oslo sentrum

Les mer: Testet teknologien i Norge – nå har Google mistet troen på «dragen»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag