Opposisjonen stiller seg uenige til statens deltagelse i SAS-emisjonen. Det er ingen statlig oppgave å drive flyselskap, mener Frp. Høyre mener staten som eier må utføre det ansvaret rollen innebærer.

LES OGSÅ: SAS fjerner 8600 ansatte
LES OGSÅ: - Vil sikre rutenett og arbeidsplasser

Fremskrittspartiet mener det er feil av regjeringen å gi 800 millioner kroner til SAS.

- SAS har ikke oss i ryggen i denne emisjonen. Vi mener staten burde solgt seg ut av SAS for lenge siden, da vi ikke ser meningen i at staten skal være medeier i et flyselskap, sier næringspolitisk talsmann i Frp, Øyvind Korsberg, til Nettavisen.

Korsberg peker på at selskapet har hatt strukturelle problemer i lengre tid, og at emisjonen vil skape uheldige konkurranseforhold i norsk flymarked.

- Det vil gi svært uheldige forhold for konkurrenten Norwegian, dersom de også skulle befinne seg i en situasjon der de måtte ut og hente kapital uten statlig støtte i ryggen, sier Korsberg.

- Dette løser heller ingen strukturelle problemer for SAS, annet enn å sikre at det holdes liv i selskapet, fortsetter han.

- Opprettholder levedyktige arbeidsplasser
Regjeringen meldte i morgentimene, tirsdag, at de er positive til å delta med sin andel av EN egenkapitalforhøyelse i SAS.

- Dette er en løsning som vil opprettholde grunnlaget for levedyktige arbeidsplasser og et godt rutenett i Norge og Skandinavia, meldte nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i meldingen.

Regjeringen tar imidlertid forbehold om at Stortinget gir sitt samtykke til emisjonen og at emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige, skriver departementet i meldingen.

Statens andel i emisjonen vil i så fall utgjøre opp mot 800 millioner norske kroner.

- Riktig å stille opp
Høyre på sin side støtter forslaget fra regjeringen.

- Vår foreløpige vurdering er at vi baserer oss på at styret har utredet de alternativene som foreligger i situasjonen, og deler vurderingen av at det nå er riktig for eierne i SAS å stille opp i emisjonen, sier næringspolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Hansen, til Nettavisen.

Partiet tar likevel forbehold om at de ikke har innsikt i hvilke alternativer regjeringen har, og gir uttrykk for at de er åpne for andre løsninger for SAS.

- Vi finner en viss trygghet i at moderatene i Sverige og Danmark støtter forslaget, til tross for at de har ønsket redusert eierskap i selskapet. Inntrykket er at andre alternativer ikke er gunstige nok for selskapets, luftfartens- eller eiernes perspektiv. på det grunnlag finner vi liten grunn til å mistenke at dette er et rødgrønt politisk prosjekt, og heller den løsningen som er anbefalt, sier Hansen.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi