Gå til sidens hovedinnhold

Uenige om SAS-emisjon

Det hersker full uenighet rundt statens deltagelse i en SAS-emisjon.

Opposisjonen stiller seg uenige til statens deltagelse i SAS-emisjonen. Det er ingen statlig oppgave å drive flyselskap, mener Frp. Høyre mener staten som eier må utføre det ansvaret rollen innebærer.

LES OGSÅ: SAS fjerner 8600 ansatte
LES OGSÅ: - Vil sikre rutenett og arbeidsplasser

Fremskrittspartiet mener det er feil av regjeringen å gi 800 millioner kroner til SAS.

- SAS har ikke oss i ryggen i denne emisjonen. Vi mener staten burde solgt seg ut av SAS for lenge siden, da vi ikke ser meningen i at staten skal være medeier i et flyselskap, sier næringspolitisk talsmann i Frp, Øyvind Korsberg, til Nettavisen.

Korsberg peker på at selskapet har hatt strukturelle problemer i lengre tid, og at emisjonen vil skape uheldige konkurranseforhold i norsk flymarked.

- Det vil gi svært uheldige forhold for konkurrenten Norwegian, dersom de også skulle befinne seg i en situasjon der de måtte ut og hente kapital uten statlig støtte i ryggen, sier Korsberg.

- Dette løser heller ingen strukturelle problemer for SAS, annet enn å sikre at det holdes liv i selskapet, fortsetter han.

- Opprettholder levedyktige arbeidsplasser
Regjeringen meldte i morgentimene, tirsdag, at de er positive til å delta med sin andel av EN egenkapitalforhøyelse i SAS.

- Dette er en løsning som vil opprettholde grunnlaget for levedyktige arbeidsplasser og et godt rutenett i Norge og Skandinavia, meldte nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i meldingen.

Regjeringen tar imidlertid forbehold om at Stortinget gir sitt samtykke til emisjonen og at emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige, skriver departementet i meldingen.

Statens andel i emisjonen vil i så fall utgjøre opp mot 800 millioner norske kroner.

- Riktig å stille opp
Høyre på sin side støtter forslaget fra regjeringen.

- Vår foreløpige vurdering er at vi baserer oss på at styret har utredet de alternativene som foreligger i situasjonen, og deler vurderingen av at det nå er riktig for eierne i SAS å stille opp i emisjonen, sier næringspolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Hansen, til Nettavisen.

Partiet tar likevel forbehold om at de ikke har innsikt i hvilke alternativer regjeringen har, og gir uttrykk for at de er åpne for andre løsninger for SAS.

- Vi finner en viss trygghet i at moderatene i Sverige og Danmark støtter forslaget, til tross for at de har ønsket redusert eierskap i selskapet. Inntrykket er at andre alternativer ikke er gunstige nok for selskapets, luftfartens- eller eiernes perspektiv. på det grunnlag finner vi liten grunn til å mistenke at dette er et rødgrønt politisk prosjekt, og heller den løsningen som er anbefalt, sier Hansen.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken