*Nettavisen* Økonomi.

UHO er historie

Prester og forskere går inn i Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon. Samtidig gjennomgår organisasjonen et hamskifte og bytter navn til Unio.

Den nye foreningen har 225.000 medlemmer og blir den nest største hovedorganisasjonen på arbeidstakersiden.

- Vi skal fortsatt både forsvare arbeidstakeres rettigheter og gjøre arbeidslivet bedre. Ikke minst har vi en stor oppgave i lønns- og tariffpolitikken. En slik utvidelse vil gjøre oss enda bedre rustet til å påvirke framtidens arbeidsliv og samfunn, sier Unio-leder Anders Folkestad i en pressemelding.

Inn med prester og forskere
Utdanningsgruppens Hovedorganisasjon (UHO) samlet tidligere lærere,, sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, diakoner og universitet- og høyskoleutdannede. Nå blir også forskere og presterne med på laget, etter at Norsk forskerforbund og Den norske kirkes presteforening meldte ut av Akademikerne slutten av mars. Utmeldingen var en protest mot Akademikernes syn på lønnspolitikk, arbeidsvilkår og offentlig sektor.

- Det som særpreger Unio, er at medlemmene jobber i offentlig sektor, at medlemmene jobber med mennesker og at medlemmene jobber med utdanning. De nye gruppene vil gi et bredere og viktig perspektiv i det arbeidet, og vi gleder oss over at vår hovedorganisasjon har blitt større og sterkere, sier Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland.

Mot nyliberalismen
Folkestad sier at kampen mot liberaliseringskreftene i arbeidslivet vil være en vikig oppgave for det nye forbundet.

- En sterk offentlig sektor, satsing på kunnskap og kompetanse, velferd og verdiskapning vil fortsatt være kjerneverdier for oss. Hvor hadde arbeidstakerne stått uten en sterk fagbevegelse og allianser av hovedorganisasjoner? Vi opprettholder maktbalansen i arbeidslivet. I andre land, hvor fagbevegelsen ikke står så sterkt, har liberaliseringskreftene slått hardere inn, og arbeidstakerne har fått mye mindre makt. Det er derfor urovekkende at bare noe over 55 prosent av arbeidstakere i Norge er organisert i dag, mener Folkestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.