Krigen i Ukraina påvirker både matvarepriser og forsyningene. Ifølge tall fra Landbruksdirektoratet har hvete blitt mer enn 60 prosent dyrere siden samme tid i fjor. Russland og Ukraina står sammen for 30 prosent av verdens hveteproduksjon. Ukraina er verdensledende produsent og eksportør av solsikkeolje.

«Flere matprodusenter opplever akutt leveringssvikt på enkelte råvarer/innsatsvarer som følge av krigen i Ukraina. Dette skaper utfordringer med hensyn til emballasje og korrekt merking av ingredienser. »

Det skriver Mattilsynet på sine sider. De ber nå matprodusenter som opplever dette om å kontakte lokalt Mattilsyn slik at man finner løsninger som ivaretar mattryggheten.

Tilsynet viser blant annet til at mangel på solsikkeolje kan føre til at flere matprodusenter må endre eller erstatte innholdet i produktet.

– Frykter dere at allergikere vil få problemer hvis bransjen ikke er god nok her?

– Så vidt jeg bekjent gjør vi ikke det per nå, sier pressevakten i Mattilsynet, Lars Skjegstad.

Orkla bekrefter at det dreier seg om mange produkter

– Vi har mange råvarer vi ser nærmere på. Men det er for tidlig å si noe hvilke det gjelder. Det sier Håkan Mageli, Orklas kommunikasjonssjef, til Nettavisen.

Han bekrefter at mange av Orklas produkter, vil være berørt, men vil så langt ikke si hva slags produkter det dreier seg om. Men understreker at når Europas kornkammer står i brann, får det konsekvenser.

Orkla står blant annet bak Grandiosa, Toro, Jordan, Nidar, Stabburet og Lano.

Mageli vil heller ikke svare på om det vil være aktuelt å bytte ut solsikkeolje i sine produkter med palmeolje.

I forrige uke uttalte, Christopher Harlem, direktør i Harlemgruppen at det verken er mulig å få tilbud på solsikkeolje eller rapsolje.

Harlem opplyste også at det er vanskelig å få kontrakter på peanøttolje.

Handelshuset håndterer 300.000 tonn med råvarer i året.

Les også: Ukraina-krigen dobler prisene: – Vi får ikke tilbud en gang

Lagerbeholdning for et par måneder

Administerende direktør, Petter Haas Brubakk, i NHO Mat og drikke forteller at medlemsorganisasjonene melder inn at de har tilstrekkelig med innsatsvarer på kort sikt.

– Om et par måneder kan det bli mangel på først og fremst Russiske og Ukrainske varer som hvete, matoljer og emballasjer, sier han.

Han legger til at det også er utfordringer knyttet til gjødselproduksjon. For å vokse er alle planter avhengig av nitrogen, fosfat og kalium. I Russland produseres 25 prosent av disse bestanddelene til verdens matproduksjon.

Selv om både Russland og Ukraina er store på eksport av matolje, forteller han at det ikke er noen umiddelbare røde lamper som blinker nå.

– Men et åpenbart at det vil få konsekvenser om et par måneder for matprodusenter i Norge om krigen fortsetter, sier Brubakk.

NHO Mat og drikke opplyser at samtlige matprodusenter som er medlem hos dem allerede nå har satt hodene i kok.

– Bedriftene tenker nå på hvordan de kan erstatte ulike råvarer for å opprettholde produksjonen, sier han.