Matprisene globalt har skutt fullstendig i været som følge av konflikten mellom Ukraina og Russland, to av verdens største matprodusenter.

Det er dårlig nytt, også for norske dagligvarekunder.

– Vi er inne i en veldig urolig tid. Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi følger utviklingen tett, sier Håkon Mageli, konserndirektør kommunikasjon og Corporate Affairs i Orkla, til Nettavisen.

Orkla står bak kjente merkevarer som Grandiosa, Toro, Jordan, Nidar, Stabburet og Lano, for å nevne noen. Det er ikke bare veldig mange av de mest kjente merkevarene i Norge som Orkla står bak, de er store i hele Nord- og Sentral-Europa, inkludert Baltikum.

– Vil det bli dyrere matvarer i Norge på grunn av konflikten?

– Absolutt, svarer Mageli.

Hveteprisen globalt har steget 12 prosent denne uken, inkludert en oppgang på 5,7 prosent bare torsdag, til det høyeste nivået på ti år. Prisen på mais, som er viktig blant annet som dyrefor, er opp 10 prosent denne uken, og opp 7,7 prosent torsdag, til det høyeste nivået på minst ni år.

Det er imidlertid for tidlig å si noe om hvor mye prisene vil øke, og når vi vil kunne se prisøkningen i norske butikker.

Les også: Ekspert med dyster melding om strømprisene i Norge

Tilbudsmangel

Les siste nytt om Ukraina-krisen her

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, sier det er grunn til å frykte at eksporten vil reduseres, og det kan bli manko på for eksempel mel.

– Økte priser er et uttrykk for tilbudsmangel, sier han.

Han påpeker at Ukraina er et stort jordbruksland. Hvis handelsstrømmene stopper opp, kan det bli vanskelig å skaffe mel.

– Det er grunn for å være bekymret for at handelsstrømmer fra Ukraina og Russland vil stoppe opp på grunn av konflikten, sier Jullum.

Hvor stor mangelen vil bli, og hvordan det faktisk vil påvirke oss i Norge, er umulig å si noe om på nåværende tidspunkt.

Les også: Denne datoen bør dagligvarekundene grue seg til: - Betydelig høyere enn normalen

Råvare- og emballasjeprisen rammes

Mageli i Orkla mener også det er for tidlig å si noe om hvilke konkrete varekategorier som vil rammes hardest. Men det er ingen tvil om at hvete- og kornprodukter er utsatt. Vegetabilske oljer, som Russland eksporterer, er også utsatt for prisøkninger, trekker Mageli fram.

– Dette kommer på toppen av et allerede svært anstrengt verdensmarked, som har vært preget av kraftige økninger på råvare, transport, emballasje og energi, sier Mageli om Ukraina-Russland-konflikten.

Det er for tidlig å si hvor stor effekten av konflikten vil ha på matvareprisene, men råvare, transport, emballasje og energi er alle innsatsfaktorer i matvarebransjen, som er med på å påvirke prisene.

– Russland og Ukraina har de største kornkammerne i Europa. Vi må derfor følge med på prisutviklingen på korn og hvete i tiden framover, sier Mageli.

Samtidig ser vi at oljeprisene øker som følge av konflikten, og dette vil også kunne påvirke matvareprisene på grunn av økte kraftpriser.

– Når oljeprisen øker, økter også emballasjeprisen. Det vil variere fra råvare til råvare, og produkt til produkt hvor mye innvirkning det vil ha på prisene, men det er med på å forsterke en allerede anstrengt situasjon, sier Mageli.

Også Jullum i Danske Bank trekker fram hvordan økte energipriser påvirker matvareprisene. Det skyldes, naturlig nok, at det kreves energi for å produsere mat.

Les også: Kraftanalytiker om krisescenario i Ukrania: – Da er det energikrise i Europa, blackout og elleville priser

Tollsatser demper kraftig prisvekst

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, tror ikke matvareprisene i Norge vil påvirkes i noe særlig grad av konflikten - i alle fall ikke ennå.

– På grunn av tollsatser mot utlandet og jordbruksavtalen gir konflikten mindre utslag på matvareprisene i Norge. Men til syvende og sist vil også prisene her påvirkes, sier hun.

Jullum i Danske Bank, er enig i at tollvernet gjør at effekten for norske forbrukere ikke blir så stor. Men han mener at matvareprisene vil øke.

– Dette kommer på toppen av bekymring for økninger som allerede har vært, sier han til Nettavisen.

Haugland i DNB Markets tror nordmenn vil merke høye strøm- og bensinpriser i mye større grad på lommeboka enn matvareprisene.

– Prisoppgangen på slike kjerneprodukter som hvete, mais og soyabønner er mye mer smertefullt for lavinntektsland, hvor de bruker en mye større andel av inntekten på mat enn i Norge, sier hun.

Les også: - Ville vurdert å mobilisere heimevernet for å beskytte norske gassanlegg