Saken oppdateres utover dagen.

Prisen på nordsjøolje med levering om en måned har det seneste døgnet steget fra rundt 100 dollar fatet tidlig på dagen i går til over 112 dollar ved 9-tiden onsdag. Vi må tilbake til 2014 for å finne tilsvarende nivåer.

Den kraftige oppgangen gjør at Equinor-aksjen når stadig nye rekordnivåer, oppgangen onsdag morgen er på over 3 prosent (se grafen under). Oppgangen gjør at Equinor, der staten eier 67 prosent, for første gang er verdt mer enn 1000 milliarder kroner.

Ingen norsk aksje har noen gang vært i nærheten av et slikt nivå før. Equinor er nå mer enn tre ganger så mye verdt som den nest mest verdifulle selskapet på børsen.

Les også: President Joe Biden kom med et løfte til amerikanske soldater

Nær rekordnivåer

Den oljeavhengige Oslo Børs nyter også godt av oppgangen. Hovedindeksen ved Oslo Børs er kl 11.15 på over 1242 poeng, og det er over rekordnivåene fra november i fjor (se grafen under). Ved 13.45-tiden har børsen falt tilbake til 1235-nivået.

Oppgangen i oljeprisen skyldes ifølge DNBs eksperter at krigshandlingene i Ukraina har blitt trappet opp etter helgen. DNB Markets skriver i morgenrapporten at det også kommer stadig nyheter om at oljeselskaper som ExxonMobil trekker seg ut av Russland.

I tillegg utestenges flere russiske banker fra det internasjonale pengeoverføringssystemet Swift. Alt dette påvirker ifølge DNB utsiktene for tilgangen på olje og gass fremover. Derfor er det ikke rart at prisene fortsetter å stige.

Les også: Russlands eks-president med indirekte krigstrusler mot Frankrike: - Mange sier at han har et alkoholproblem

Frigjør oljereserver

For å bedre på tilgangen, vil internasjonale energibyrået IEA frigjøre 60 millioner fat fra sine reserver. Men ifølge Handelsbanken gjør dette lite for å myke opp et strammere marked.

EU har besluttet å utestenge 7 russiske banker fra Swift-systemet. Men, det rammer foreløpig ikke storbanken Sberbank og heller ikke bankeierskapet til gassgiganten Gazprom.

Les også: Grillet Bjørnar Moxnes om Russland: - Hvorfor skal vi høre på deg?

Både EU og USA har foreløpig avstått fra direkte sanksjoner mot det russiske råvaremarkedet. Men Handelsbanken skriver at handelen dempes av en manglende vilje til å handle i russisk olje, shipping-utfordringer og høye fraktkostnader. Det trekker altså opp oljeprisen.

Det er et møte i Opec i dag, som kan bli viktig prisen. Signalene så langt ifølge Handelsbanken er at kartellet kun vil fortsette sin gradvise opptrapping av produksjonen.

Nyhetsbyrået Bloomberg melder at Opec-medlemmene er enige om en produksjonsøkning på 400.000 fat per dag for april. Dette er i henhold til den eksisterende produksjonsavtalen.

Det rapporterer Bloomberg News onsdag og viser til en delegat.