Ukraina står for rundt 30 prosent av verdens hvete- og byggproduksjon, men stanser nå all eksport som følge av den russiske invasjonen.
Den ukrainske regjeringen kunngjorde onsdag eksportforbud av rug, bygg, bokhvete, hirse, sukker, salt og kjøtt ut året, ifølge Reuters.
Les også: Dagligvareleverandør varsler eksportstopp til Norge: - De har stengt grensen
Kornmangel
Dette vil trolig føre til kornmangel og prisøkning på kornprodukter i Europa, men kan få enda alvorlige følger for verdens aller fattigste.
Les også: Krig i verdens kornlager: – Det er mange signaler som gjør høstens tilgang usikker
Ukraina står sammen med Russland for rundt halvparten av kornforsyningene til FNs matvareprogram (WFP).
Les også: Pengesekken som gir Putin mareritt: – Det er dramatisk
– Det er allerede 276 millioner mennesker i 81 land som lider under akutt hungersnød, konstaterte Martin Frick i WFP tidligere i måneden.
Dyrt
Pandemien har for lengst satt sine spor i verdenshandelen der prisene på råvarer som for eksempel hvete, olje og mais har skutt i været. Hvete og mais har blitt 30 prosent dyrere på kort tid.
Krigen i Ukraina gjør at også Norges tilgang til råvarer påvirkes.
Les også: Her er skrekkregnestykket husholdningene ikke vil se
– Markedet er kjempeanstrengt og komplisert. Russland har 20 prosent av hveten i verden. Det kommer ikke noen ny hvete fra Russland, uttalte administrerende direktør i Harlemgruppen, Christopher Harlem til Nettavisen i helgen.
Handelshuset håndterer 300.000 tonn med råvarer i året og leverer til norske dagligvarebuikker.
Økonomiprofessor, Øystein Foros, ved Norges Handelshøyskole, sier at eksport-stoppen vil påvirke prisen på korn ytterligere.
Ukraina forventer at deres avlinger går ned på grunn av krigen. Det er nok hovedgrunnen til at de nå går til dette skrittet, sier han.
I april skal normalt korn og solsikkefrø sås. På grunn av krigen er det usikkert om våronna vil komme i gang som normalt. Noen av de viktigste områdene for solsikkeproduksjon er blant annet i krigsrammede Kharkiv.
– Det de tidligere hadde som overskudd, må de nå først og fremst sørge for å gi til egen befolkning, sier Foros.
– Ingen vet hvordan eksport-stoppen vil påvirke den fremtidige tilgangen på råvarer eller de norske og europeiske markedene. Men det vil bli utfordringer for alle knyttet til varer som for eksempel korn og olje.
Det sier, Sofie Oraug-Rygh, direktør kommunikasjon, bærekraft og myndighetskontakt, i Scandza, til Nettavisen.
Hun understreker at situasjonen endrer seg hele tiden, og de følger den nøye.
Matprodusenten forsynet blant annet dagligvaregiganter som Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 med alle produkter fra Synnøve Finden, Sørlandschips, Peppes frossenpizza, samt alle Peppes restauranter med varer.