Gå til sidens hovedinnhold

- Ulltveit-Moe må vurdere sin habilitet

Jens Ulltveit-Moe må selv ta ansvar og vurdere hvorvidt han har den troverdighet, tillit og integritet som kreves for å sitte i Statoils valgkomite. Det sier olje- og energiminister Einar Steensnæs til TV 2 Nettavisen.

I forbindelse med en pressekonferanse i Oslo tirsdag gjorde Ulltveit-Moe det klart at han ikke vil trekke seg fra sin posisjon i Statoils valgkomite som følge av Iran-saken.

Ulltveit-Moes ansvar
Olje- og energiminster Einar Steensnæs har etterlyst en snarlig avklaring på saken slik at valgkomiteen kan fortsette sitt arbeid med å finne ny styreleder til Statoil. Han understreker samtidig overfor TV 2 Nettavisen at det er Ulltveit-Moe sitt ansvar å vurdere sin egen habilitet.

- Det vil alltid være slik at det største ansvaret hviler på medlemmene selv. Det må vurderes om forutsetningene er til stede for å ta på seg så viktige og sentrale verv som å sitte i et av Statoils sentrale organer. Medlemmene er avhengig av den tillit, troverdighet og integritet som er nødvendig for å kunne inneha et slikt tillitsverv, sier Steensnæs.

Korrupsjon
Ulltveit-Moe har måttet tåle hard kritikk de siste ukene. Et av selskapene NHO-presidenten eier kan ha begått korrupsjon i forbindelse med båthandel i Irak på 90-tallet.

Iran-saken kommer i kjølvannet av at NHO-presidenten skapte storm da han i september gikk ut i TV 2 Nettavisen og uttalte at grensene for korrupsjon ikke nødvendigvis er de samme i utlandet som de er i Norge.

Steensnæs vil selv ikke kommentere om tilliten til Ulltveit-Moe er rokket etter de siste ukenes hendelser.

- Det er viktig at en ikke forhåndsdømmer. Jeg har forstått at Umoe-selskapet selv mener det ikke er påvist uregelmessige forhold. Samtidig ser jeg at det er en foreløpig konklusjon, og at det er behov for å foreta en fullstendig gransking, sier Steensnæs.

Neppe ny generalforsamling
Hvis saken skulle ende med at Ulltveit-Moe trekker seg fra valgkomiteen, vil det neppe bli aktuelt å kalle inn til ny generalforsamling for å komplettere komiteen.

- Da vil det etter mitt syn være enklest å fortsette med en redusert valgkomite, sier Steensnæs.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot